Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Gedde (Esox lucius)

Gedde (Esox lucius) geddefiskeri, glubsk, rovfisk, agnfisk, stålforfang, forfang, ælling, vandrotte,
Gedde (Esox lucius) geddefiskeri, glubsk, rovfisk, agnfisk, stålforfang, forfang, ælling, vandrotte, Gedde (Esox lucius) geddefiskeri, glubsk, rovfisk, agnfisk, stålforfang, forfang, ælling, vandrotte, Gedde (Esox lucius) geddefiskeri, glubsk, rovfisk, agnfisk, stålforfang, forfang, ælling, vandrotte, Gedde (Esox lucius) geddefiskeri, glubsk, rovfisk, agnfisk, stålforfang, forfang, ælling, vandrotte,
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du gedde

Gedden kendes bl.a. på dens sylespidse og talrige tænder som sidder i geddens store kæft. Geddens farve kan variere meget, camouflagemønstret på side og ryg kan være gult, brunt og grønt imens bugen altid har en lysere hvid eller gullig farve. Gedden er en af de største rovfisk vi har i ferskvand i Danmark.
Gedden er ikke kræsen når den vælger bytte, og den er kendt for at spise alt, der kommer dens vej. I geddemaver er der bl.a. fundet rotter, ællinger, frøer, slanger og andre gedder, men mest normalt er det naturligvis, at den spiser mindre fisk som skalle og aborre.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man gedde?

Gedden kan fanges på de fleste kunstagn. Blink, spinnere og woblere er klassiske kunstagn til geddefiskeri, men i de seneste år er fluefiskeri, jerkbaitfiskeri og jigfiskeri efter gedder blevet meget populært. De mere moderne agn; geddefluer, jerkbaits og store jigs kan være utroligt effektive til geddefiskeriet. Gedden har en stor mund, så man skal ikke være bange for at bruge kunstagn som er helt op til 20 - 30 cm. under målrettet geddefiskeri
Fiskeri med død eller levende agnfisk kan også være effektivt når der skal fanges gedder. Skalle, rudskalle, aborre og karusse er gode naturlige agnfisk til geddefiskeri, men fisk som normalt ikke findes, der hvor gedden lever, kan også bruges. Således er regnbueørred, sild og makrel også gode geddeagn. Agnfisken monteres på et forfang bestående af en eller to trekroge og fiskes under et flåd, eller på et bundrig.
Gedden er som tidligere nævnt altædende, og man kan af og til opleve, at gedder hugger på en regnorm, som egentligt var tiltænkt en anden art.
Uanset hvilken agn man fisker efter gedder med, bør man altid bruge et stålforfang eller et forfang af meget tyk monofilline, gerne monofilline på 1 mm. Gedden skærer nemt både fletline og tynd monofilline over med dens skarpe tænder.

Fiskepladser - Hvor fanges gedde?

Gedder lever hovedsagligt i ferskvand, men findes også i brakke farvande, fx i Østersøen omkring Bornholm, Stege Nor og Ringkøbing Fjord. I Ferskvand findes gedder i alt fra små mosehuller, søer, åer og små bække. Gedden jager hovedsageligt med synet, og skjuler sig ofte i kanten af siv eller grødebælter, hvor den venter på at mindre byttefisk som skalle og aborre kommer forbi. Gedden kan også stå på søens skrænter, altså steder hvor vanddybden går fra lav til j over en kort afstand.

Spisefisk - Tilberedning af gedde

Der er mange ben i geddekød, så gedder bruges mest til at lave fiskefrikadeller af. Generelt smager gedde fint, men kommer gedden fra en mose, kan den smage af mudder. Gedder er med til at holde bestanden af småfisk nede i søer og moser, og er derfor gavnlige for vandkvaliteten. Derfor bør man værne om de gedder, som findes i mindre søer og moser.

Fiskekalender - Hvornår fanges gedde?

Gedderne kan fanges året rundt, men er som regel ekstra sultne og bidelystne lige før og efter gydningen, som plejer at foregå i april. Bemærk at gedderne er fredede i april, og derfor altid skal genudsættes, generelt bør man undgå at fange gedder i april, da de skal have fred til gydningen. I brakvand er gedderne fredede fra 1. april til og med 15. maj.
Selv i de kolde vintermåneder er gedden aktiv, og den er forholdsvist nem at fange ved isfiskeri.
Læs mere om isfiskeri i Danmark her:
https://www.fiskefoto.dk/fiskeritype/isfiskeri/7
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
22223134640291820352222

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for gedde

2 kg line9,788 kg.
4 kg line15,500 kg.
6 kg line16,100 kg.
8 kg line 15,800 kg.
10 kg line16,400 kg.
Fluefanget15,710 kg.
Dansk rekord22,160 kg.

Hvad vejer en gedde ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Gedde på andre sprog

Engelsk:pike
Tysk:Hecht
Norsk:gjedde
Svensk:gädda
Latin:Esox lucius
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for gedde:

Gedde: 60 cm. (I ferskvand)
Gedde: 60 cm. (I saltvand) (Alle farvande)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for gedde:

Gedde: 1. april - 30. april (I ferskvand)
Gedde: 1. april - 15. maj (I saltvand) (Overalt)
Find alle fredningstider for danske fisk her


320 fangster af Gedde

Vis flere

Kasper Strube Webdesign
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil