Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson

Sortmundet kutling (Neogobius melanostomus)

Sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) kutlingefiskeri, invasiv, art,
Sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) kutlingefiskeri, invasiv, art, Sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) kutlingefiskeri, invasiv, art, Sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) kutlingefiskeri, invasiv, art, Sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) kutlingefiskeri, invasiv, art,

Kendetegn - Sådan kender du sortmundet kutling

Sortmundet kutling er en lille budtet fisk, som holder til ved bunden. Bugfinnerne er sammenvoksede, og danner noget som minder om en sugekop på undersiden af fisken. Små eksemplarer af sortmundet kutling kan forveksles med andre kutlingearter som sandkutling, lerkutling og spættet kutling, imens større eksemplarer kun kan forveksles med den meget lignende art sortkutling. Sortmundet kutling kendes dog nemt fra sortkutling, ved at sortkutling har en tydelig prik forrest i den forreste rygfinne, imens sortmundet kutling har en prik bagerst i den forreste rygfinne.

Kutlingefiskeri - Hvordan fanger man sortmundet kutling?

Sortmundet kutling fanges nemt på en lille enkeltkrog agnet med et stykke sandorm, børsteorm, regnorm, blåmusling, reje eller fisk. Det kan være en fordel at have et lille klemmebly på linen, så agnen hurtigt kommer til bunden, hvor de sortmundede kutlinger holder til. Til fiskeri efter småfisk som kutlinger, kan det være en fordel med en lille fiskestang, eksempelvis en lille pimpel isfiskestang eller en krabbestang.

Fiskepladser - Hvor fanges sortmundet kutling?

Sortmundet kutling findes i mange havne, langs moler og bolværk, men naturligvis også på den åbne kyst, hvor den gemmer sig ved sten og tangplanter. Sortmundet kutling er en invasiv art, hvilket vil sige at den på unaturlig vis er komme til de danske farvande, hvor den har formeret og spredt sig voldsomt. Sortmundet kutling truer vores naturlige bestand af andre kutlingearter, der hvor den udbreder sig.

Spisefisk - Tilberedning af sortmundet kutling

Man har forsøgt sig med tilberedning af den sortmundede kutling, da den i nogle områder pludseligt er blevet fanget i stort antal. Dog bliver den vist foreløbigt kun brugt som industrifisk.

Hvor stor kan en sortmundet kutling blive?

Den tungeste sortmundet kutling indrapporteret på FiskeFoto vejer 0,00574 kg. Den længste sortmundet kutling indrapporteret på FiskeFoto er 21 cm. lang. Den officielle danske lystfiskerrekord målt i længde er for sortmundet kutling 23 cm.

Fiskekalender - Hvornår fanges sortmundet kutling?

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 36226110 0

Danmarksrekord - Den officielle danske rekord for sortmundet kutling

Mikro rekord23,0 cm.

Hvad vejer en sortmundet kutling ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Sammenlign billeder af sortmundet kutling med billeder af en anden fiskeart

Vælg en fiskeart på listen:

Sortmundet kutling på andre sprog

Engelsk:round goby
Latin:Neogobius melanostomus
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for sortmundet kutling:

Der findes ingen mindstemål for sortmundet kutling.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for sortmundet kutling:

Der findes ingen fredningstider for sortmundet kutling.
Find alle fredningstider for danske fisk her


22 fangster af Sortmundet kutling

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med sortmundet kutling-fangster

Sortmundet kutling

På trods af det fabelagtige danske sommervejr med masser af regn, vind og kølige temperaturer, er det alligevel lykkedes mig at få en stribe nye fiskearter på land...
I starten af min ferie, tog jeg turen til sjælland, hvor det lykkedes mig at fange sortmundet kutling og solaborre. Desværre var hverken europæisk malle eller brun dværgmalle bidelystne på min rundtur, hvilket formodentligt skyldes det fremragende vejr, som vi har haft. 🌧☔️
Vis hele fangstrapporten

Små arter

Kørte et smut til Kalundborg for, at fange nogle af de små arter i havnen, men det var kun sortkutling og sortmundet kutling som jeg kunne fange, men der var til gengæld også mange af dem. Sortmundet kutling er ny art på mit CV.
Vis hele fangstrapporten

Rekordstore sortmundede kutlinger fra Bornholm

På en tur til Bornholm blev der fisket lidt... I en havn vrimlede det med den invasive art, sortmundet kutling. Kutlingerne var store, og hurtigt lykkedes det mig at slå den ekisterende danmarksrekord på 18,5 cm. mange gange. Nu skal rekorden bare godkendes af rekordudvalget. De sortmundede kutlinger huggede både på regnorm og skalrejer fisket ved bunden.
Vis hele fangstrapporten

Fangstrapport fra Lolland Falster, Guldborg havn (Havn / mole)

Et hurtigt smut forbi havnen i Guldborg ved Guldborgsund. Jeg havde fået meldinger om at der skulle vrimle med den invasive art sortmundet kutling i området. Og ganske rigtigt var der masser af de små fisk. Jeg fangede hurtigt nogle stykker, samt et par trepiggede hundestejler. Den sortmundede kutling kendes fra den sorte kutling, ved at den sortmundede kutling har en sort prik bagerst på rygfinnen, hvor den sorte kutling har en sort prik forrest på rygfinnen. En HELT ny art til listen!
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk