Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Creeps 4 You
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus)

Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri,
Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri, Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri, Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri, Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri,
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du guldfisk / sølvkarusse

Sølvkarussen kendes nok bedst under navnet guldfisk. Guldfisk er kælenavnet for de røde og orange sølvkarusser, som sælges i akvariebutikker og havedamscentre. Guldfisk er sølvkarusser hvor specielle former og farver er fremavlede. Eksempelvis er den kendte akvariefisk slørhalen en variant af sølvkarussen, hvor halen er meget lang og farven er rød. Der findes eksempelvis også varianter med store øjne, store hoveder og dobbelte halefinner (komethale). Guldfiskene har den egenskab, at de kan skifte farve. Farveskiftet kan ske over nogle få måneder, hvor fisken typisk gennemgår flere forskellige farver. Den røde guldfisk kan eksempelvis først blive sort, derefter hvid og til sidst brun. Den brune variant ligner den naturlige sølvkarusse. Man bør kun kalde røde sølvkarusser for guldfisk, og egentligt er det mest korrekt altid at kalde dem for sølvkarusser uanset farve og form.

De ufarvede sølvkarusser kan ligne karusser på en prik, og derfor forveksles disse to arter ofte. Der er dog et par måder hvorpå, man kan kende de to arter fra hinanden. Karusser har 31 - 35 skæl langs sidelinjen, imens sølvkarusser har 25 - 31 skæl langs sidelinjen. Dog har begge arter ofte nøjagtigt 31 skæl langs sidelinjen, og kendetegnet er altså ikke altid brugbart. Skal man være sikker på artsbestemmelsen, skal man se på antallet af gællegitterstave på forreste gællebue. Karussen har 23 - 33 gællegitterstave på forreste gællebue imens sølvkarussen har 35 - 48 gællegitterstave.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man guldfisk / sølvkarusse?

Sølvkarusser fanges ved medefiskeri. Agnen kan være majs, regnorm, maddiker, franskbrød og lignende. Da sølvkarusser kan være meget forsigtige når de tager agnen, er flådfiskeri med et lille penneflåd som regel effektivt, da man kan registrere de mindste nap. Sølvkarusser kan også fanges på et bundforfang. Forfanget må gerne være et gennemløbsforfang, sådan at sølvkarussen ikke mærker det tunge bly, når den tager agnen.
Det er en god ide at forfodre, når der skal fiskes sølvkarusser. Forfodringen kan være en håndfuld majs, eller kugler lavet af rasp, dåsemajs, vand fra majsdåsen og eventuelt vaniljesukker eller mandelessens.
Sølvkarusser holder ofte til tæt ved bunden, så man bør fiske lige over eller på bunden. Dog kan sølvkarusser også gå midt i vandet eller i overfladen. Ser man sølvkarusser i overfladen, kan man forsøge sig med et lille stykke flydende franskbrød som agn.

Fiskepladser - Hvor fanges guldfisk / sølvkarusse?

Sølvkarusser fanges ofte i søer, moser og små damme. Tit vil man finde sølvkarusser i søer, som ligger tæt på storbyer, da der her er stor chance for at nogen i tidens løb, har sat et par guldfisk ud.
Da sølvkarusser er utroligt hårdføre, kan man tit finde dem i små branddamme og gadekær, hvor andre fiskearter ikke trives. Sølvkarusser findes også i nogle åer.

Spisefisk - Tilberedning af guldfisk / sølvkarusse

Sølvkarusser spises normalt ikke i Danmark. Små sølvkarusser er gode som agnfisk til fiskeri efter gedder, aborrer og sandart, da de er utroligt sejlivede. Man bør dog undgå at bruge levende sølvkarusser i et vand, hvor der ikke allerede findes sølvkarusser, da der er mulighed for, at man introducerer en ny og uønsket art til vandet. Det er god skik at genudsætte store sølvkarusser!

Fiskekalender - Hvornår fanges guldfisk / sølvkarusse?

Sølvkarusser kan fanges året rundt, men fiskeriet efter sølvkarusser er bedst i de varme måneder, hvor fiskene er mest aktive.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
10 1210131798970 2

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for guldfisk / sølvkarusse

Fluefanget1,620 kg.
Dansk rekord4,000 kg.

Hvad vejer en guldfisk / sølvkarusse ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Guldfisk / sølvkarusse på andre sprog

Engelsk:goldfish
Tysk:Goldfisch
Norsk:gullfisk
Svensk:guldfisk
Latin:Carassius auratus
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for guldfisk / sølvkarusse:

Der findes ingen mindstemål for guldfisk / sølvkarusse.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for guldfisk / sølvkarusse:

Der findes ingen fredningstider for guldfisk / sølvkarusse.
Find alle fredningstider for danske fisk her


88 fangster af Guldfisk / sølvkarusse

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med guldfisk / sølvkarusse-fangster

Fiskeundersøgelse i båndgrundlingesøen

I forbindelse med at den invasive fiskeart båndgrundlingen var blevet fundet i en mindre lokal sø, havde jeg fået lov at hjælpe Fiskealtasset med at lave en fiskeundersøgelse i søen. Normalt må man ikke fiske i søen, men Fiskeatlasset havde indhentet en tilladelse til, at jeg måtte fiske med agnhuse og fiskestang i søen, for at undersøge bestanden af båndgrundlinger men også andre fiskearter.
Jeg startede med at fiske lidt med mit store rejehov, og der var hurtigt gevinst. 2 - 3 store båndgrundlinger i hvert tag, så der kom hurtigt omkring 20 fisk i spanden. I mellemtiden forfodrede jeg lidt med majs og toastbrød, og det lokkede nogle større fisk til. Det første nap på fiskestangen var en karpe på omkring 2 kilo, derefter fulgte flere karper, nogle fine sølvkarusser og en suder. I alt blev det til 3 karper op til 2,7 kilo, en suder på 1,39 kilo og 3 sølvkarusser op til 830 gram. I løbet af dagen kom mange nysgerrige hundeluftere forbi, og vi fik en snak om fuskeundersøgelsen, nogle mente dog også at jeg ikke var velkommen ved søen, da der jo stod skilte med fiskeri forbudt, men jeg havde jo min tilladelse i orden.
Hen på aftenen satte jeg 5 agnhuse ud i søen. Agnhusene er en slags ruser, som man agner med noget madding. Agnhusene skulle stå natten over, og ved 6 tiden næste morgen rygtede jeg dem. De 5 agnhuse fangede 2 - 3 store båndgrundliger, 18 sølvkarusser, en ål og en karpehybrid.
En spændende fisketur med både redskaber og fiskestang.
Vis hele fangstrapporten

Årets første sølvkarusse 2017- Andedammen ved Århus

Gårsdagens fangst af årets første karpe (https://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/aarets-foerste-karpe-2017-en-lille-skaelkarpe/2548) havde givet lidt blod på tanden til mere karpefiskeri. Turen gik i dag til en sø ved Århus, hvor jeg før har fanget mange spejlkarper, sølvkarusser samt lidt sudere, aborrer, båndgrundlinger og regnbueørreder. Søen huser også guldrimter.

Jeg mødtes med Gustav ved søen kl. 16:30. Der blev forfodret med rasp, vanillesukker og majs og to stænger med penneflåd blev rigget til. Der skete ikke så meget i søen, da det blæse kraftigt, var det svært at spotte karperne, og kun en enkelt springende karpe, gav håb til to forfrosne fiskere... ved 19:30 tiden kom der er par smånap, men fisken blev ikke siddende.

Gustav tog hjem ved 20 tiden, men jeg fiskede lidt videre. 20 minutter senere så jeg en rød skygge i vandet - guldrimten! Og kort efter rejse penneflådet sig, modhugget faldt og fisken var kroget! Det var desværre ikke en guldrimte jeg fik ind, men en mindre sølvkarusse eller muligvis en karpe/sølvkarusse hybrid. Hybriderne er meget almindelige i denne sø. Ikke en guldrimte, men fisk var det da, årets første sølvkarusse.
Vis hele fangstrapporten

Sølvkarusser og spejlkarpe fra andedammen ved Århus

Efter arbejde hentede jeg Gustav, og så gik turen til andedammen ved Århus, hvor jeg tidligere har fisket en del. Søen huser nogle sjove arter som sølvkarusse (altså guldfisk med og uden farve), spejlkarpe, sudere, aborrer, regnbueørreder, båndgrundlinger, græskarper og rimter både almindelige og guldrimer.

Vi startede med at forfodre godt med en blanding af rasp, vanillesukker, majs og vand. Imens forfodringen lokkede fisk til pladsen riggede vi stænger til, og der var nærmest hug med det samme, da den første flådfiskede majs blev placeret oven på foderpladsen. Gustav fik sin første sølvkarusse! Kort efter fik jeg også et par sølvkarusser, hvor den ene var ganske pæn med sine 1085 gram / 36 cm. Gustav fik endnu en sølvkarusse og en lille spejlkarpe. Han første karpe!

Søen skal helt sikkert besøges igen i løbet af sommeren

Se Gustavs del af turen her:
http://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/karpetur-sammen-med-kasper/1270
Vis hele fangstrapporten

Fangstrapport fra Østjylland, dam ved Århus (Sø / mose)

I dag gik turen til andedammen. Jeg startede fiskeriet kl. 20.00, og forfodrede på min sædvanlige plads. Efter 15 minutters fiskeri uden tegn på fisk på pladsen, så jeg nogle fisk plaske på den anden side af søen, og det måtte jo undersøges. Jeg kunne med det samme se flere store røde guldfisk tæt på overfladen, og en flådfisket majs blev smidt ud til dem sammen med lidt forfodring. De ville ikke rigtigt lege med, men pludseligt fik jeg et rigtigt godt hug - en spejlkarpe, stor guldfisk, eller måske noget andet? Efter en kort fight kunne jeg lande en lidt uventet fangst, nemlig en græskarpe på lidt over 3 kilo! Græskarpen fik multefeberen til at boble i mig, da græskarpen jo ligner en multe en del. De store røde guldfisk fik jeg ikke kontakt med, men jeg fik 2 spejlkarper omkring kiloet, samt hele 13 ufarvede guldfisk imellem 500 gram og et kilo. En god tur med en ny art til årslisten... den farvede guldfisk kommer på land næste gang
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Levende agn til fisketuren - levering lige til døren
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk