Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus)

Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri,
Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri, Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri, Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri, Guldfisk / sølvkarusse (Carassius auratus) guldfiskefiskeri,
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du guldfisk / sølvkarusse

Sølvkarussen kendes nok bedst under navnet guldfisk. Guldfisk er kælenavnet for de røde og orange sølvkarusser, som sælges i akvariebutikker og havedamscentre. Guldfisk er sølvkarusser hvor specielle former og farver er fremavlede. Eksempelvis er den kendte akvariefisk slørhalen en variant af sølvkarussen, hvor halen er meget lang og farven er rød. Der findes eksempelvis også varianter med store øjne, store hoveder og dobbelte halefinner (komethale). Guldfiskene har den egenskab, at de kan skifte farve. Farveskiftet kan ske over nogle få måneder, hvor fisken typisk gennemgår flere forskellige farver. Den røde guldfisk kan eksempelvis først blive sort, derefter hvid og til sidst brun. Den brune variant ligner den naturlige sølvkarusse. Man bør kun kalde røde sølvkarusser for guldfisk, og egentligt er det mest korrekt altid at kalde dem for sølvkarusser uanset farve og form.

De ufarvede sølvkarusser kan ligne karusser på en prik, og derfor forveksles disse to arter ofte. Der er dog et par måder hvorpå, man kan kende de to arter fra hinanden. Karusser har 31 - 35 skæl langs sidelinjen, imens sølvkarusser har 25 - 31 skæl langs sidelinjen. Dog har begge arter ofte nøjagtigt 31 skæl langs sidelinjen, og kendetegnet er altså ikke altid brugbart. Skal man være sikker på artsbestemmelsen, skal man se på antallet af gællegitterstave på forreste gællebue. Karussen har 23 - 33 gællegitterstave på forreste gællebue imens sølvkarussen har 35 - 48 gællegitterstave.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man guldfisk / sølvkarusse?

Sølvkarusser fanges ved medefiskeri. Agnen kan være majs, regnorm, maddiker, franskbrød og lignende. Da sølvkarusser kan være meget forsigtige når de tager agnen, er flådfiskeri med et lille penneflåd som regel effektivt, da man kan registrere de mindste nap. Sølvkarusser kan også fanges på et bundforfang. Forfanget må gerne være et gennemløbsforfang, sådan at sølvkarussen ikke mærker det tunge bly, når den tager agnen.
Det er en god ide at forfodre, når der skal fiskes sølvkarusser. Forfodringen kan være en håndfuld majs, eller kugler lavet af rasp, dåsemajs, vand fra majsdåsen og eventuelt vaniljesukker eller mandelessens.
Sølvkarusser holder ofte til tæt ved bunden, så man bør fiske lige over eller på bunden. Dog kan sølvkarusser også gå midt i vandet eller i overfladen. Ser man sølvkarusser i overfladen, kan man forsøge sig med et lille stykke flydende franskbrød som agn.

Fiskepladser - Hvor fanges guldfisk / sølvkarusse?

Sølvkarusser fanges ofte i søer, moser og små damme. Tit vil man finde sølvkarusser i søer, som ligger tæt på storbyer, da der her er stor chance for at nogen i tidens løb, har sat et par guldfisk ud.
Da sølvkarusser er utroligt hårdføre, kan man tit finde dem i små branddamme og gadekær, hvor andre fiskearter ikke trives. Sølvkarusser findes også i nogle åer.

Spisefisk - Tilberedning af guldfisk / sølvkarusse

Sølvkarusser spises normalt ikke i Danmark. Små sølvkarusser er gode som agnfisk til fiskeri efter gedder, aborrer og sandart, da de er utroligt sejlivede. Man bør dog undgå at bruge levende sølvkarusser i et vand, hvor der ikke allerede findes sølvkarusser, da der er mulighed for, at man introducerer en ny og uønsket art til vandet. Det er god skik at genudsætte store sølvkarusser!

Fiskekalender - Hvornår fanges guldfisk / sølvkarusse?

Sølvkarusser kan fanges året rundt, men fiskeriet efter sølvkarusser er bedst i de varme måneder, hvor fiskene er mest aktive.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
10 510131798970 2

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for guldfisk / sølvkarusse

Fluefanget1,620 kg.
Dansk rekord4,000 kg.

Hvad vejer en guldfisk / sølvkarusse ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Guldfisk / sølvkarusse på andre sprog

Engelsk:goldfish
Tysk:Goldfisch
Norsk:gullfisk
Svensk:guldfisk
Latin:Carassius auratus
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for guldfisk / sølvkarusse:

Der findes ingen mindstemål for guldfisk / sølvkarusse.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for guldfisk / sølvkarusse:

Der findes ingen fredningstider for guldfisk / sølvkarusse.
Find alle fredningstider for danske fisk her


81 fangster af Guldfisk / sølvkarusse

Vis flere

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk