Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson

Heltling (Coregenus albula)

Heltling (Coregenus albula) heltlingefiskeri,

Kendetegn - Sådan kender du heltling

Der er endnu ikke skrevet en beskrivelse af heltling.

Hvor stor kan en heltling blive?

Den tungeste heltling indrapporteret på FiskeFoto vejer 0,03063 kg. Den længste heltling indrapporteret på FiskeFoto er 17,1 cm. lang. Den officielle danske lystfiskerrekord målt i længde er for heltling 18,2 cm.

Fiskekalender - Hvornår fanges heltling?

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 20 0 0 0 0 0 0 0

Danmarksrekord - Den officielle danske rekord for heltling

Mikro rekord18,2 cm.

Hvad vejer en heltling ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Sammenlign billeder af heltling med billeder af en anden fiskeart

Vælg en fiskeart på listen:

Heltling på andre sprog

Engelsk:vendace
Tysk:Kleine Maräne
Norsk:lagesild
Svensk:siklöja
Latin:Coregenus albula
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for heltling:

Der findes ingen mindstemål for heltling.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for heltling:

Heltling: 1. november - 31. januar (I ferskvand)
Find alle fredningstider for danske fisk her


2 fangster af Heltling



Udvalgte fangstrapporter med heltling-fangster

Min første heltling.

Siden min seneste tur med min fiskemakker Brian, har vejret budt på en del vind, som satte en stopper for min mission om en heltling. Da jeg fredag morgen kunne se at vejrudsigten pegede på meget svag vind lørdag morgen, blev foreningsbåden hurtigt booket til lørdag morgen.
Fredag aften gik med at binde forfang. Baseret på de 2 eneste tidligere fangster, som jeg havde kendskab til, og med lidt viden fra udenlandske internetsider, blev mit heltling forfang bundet.
-Forfanget består at 2 forskellige typer af ophængerfluer fra 2 forskellige tobisforfang, samt et på små nymfe imitationer. Krogstørrelsen varierer mellem str. 12 og 18. Grunden til at jeg valgte denne løsning, skyldes at jeg er af den opfattelse, at der er for langt mellem ophængerfluerne på et traditionelt købe tobisforfang. Ved at klippe tobisforfangene op, og reducerer afstanden i hovedforfangslinen mellem krogtavserne ligner forfanget i jere grad en lille flok zooplankton. Jeg bandt den reducerede hovedforfangsline sammen med simple blodknuder.
Lørdag morgen tog jeg afsted lidt før solopgang, så jeg kunne være klar søen kort efter solopgang. -De første par timer gik med at ro søen rundt og forsøge med at lokalisere små stimer af heltling, for derefter at fiske til dem. -Det var dog svært at fiske effektivt til de få og ofte meget små stimer af fisk på ekkoloddet, når man ikke benytter en el-motor.
Omkring ca. kl. 10, nåede jeg til stedet, hvor Brian fangede sin Heltling, og jeg valgte ligge stille i området, da der nu nærmest var vindstille. Jeg fiskede helt nede på bunden, da der ingen fisk var at se på ekkoloddet. Efter ca. 30 sekunder, kom hugget så, og selvfølgelig var det bare en lille sød aborre på ca. 15 cm. sådan fortsatte fiskeriet den næste halve times tid med flere små aborre mellem 10-25 cm i størrelsen.
Vinden tog nu lidt til, og det var svært at finde et sted, hvor båden kunne ligge stille uden at skulle ankre op. - derfor valgte jeg at lade båden drive ligeså forsigtigt fra toppen af en skrænt på ca. 10 meters dybde og udover et område med dybder ned til ca. 20 meter. Jeg valgte at placere mit heltlingforfang midt i vandsøjlen, samtidig med at jeg lavede små vertikale bevægelser.
Efter at være drevet i området gentagne gang fra skrænten og ud over det dybe vand i omtrent 20-30 minutters, kom der pludseligt nogle meget små og forsigtige nap, og med et forsigtigt løft med stangen som modhug, kunne jeg nu mærke at der var en sprællende fisk i den anden ende af linen. I dette øjeblik var jeg ikke i tvivl om, hvad jeg havde på krogen, for alle de tidligere aborre, jeg har fanget, har alle følt som kontante hug, lidt ala bundhug.
Ganske rigtigt, kom en fin lille sølvfarvet fisk til syne nær overfladen, og med et forsigtigt løft ind over båden, kunne jeg nu sikkert konstatere at målet om en heltling var nået. Yes!

Heltlingen blev målt til 17,4 cm. og nogle fine fangstbilleder blev taget.

Heltlingen er bestemt ikke den nemmeste fisk at fange, men udfordringen har været god for min tålmodighed og mit stædige stålsatte sind.
Vis hele fangstrapporten

Artsnørderi efter den ukendte heltling

Med 88 arter fanget i Danmark, må man se sig om efter de lidt mere specielle arter. Heltling var dog en af de arter som jeg umiddelbart havde afskrevet. Dels lever den kun ganske få steder i Danmark, og dels lever den efter sigende af ganske små fødeemner.
Vi fokuserede 100% på fiskeriet med sabikiforfang, som dog delvist var agnede med regnorm. Vi måtte kæmpe noget for at finde fisk, men vi så dog jævnligt fisk på loddet. Men var det heltlinger eller blot aborrer, skaller eller løjer…? Aborrer var der i hvert fald dernede i dybet, da vi fik fanget 2-3 stykker, men der var også hug, som slet ikke lignede aborre-hug, så vi bevarede håbet.
Vi fandt et lille område, hvor der på loddet så ud til at være en del fisk indenfor et mindre område. Vi så ikke store stimer, men der kom jævnligt mindre stimer forbi. Her fik vi flere af de førnævnte forsigtige hug, men lige pludselig blev en fisk hængende på mit sabikiforfang. Og helt utroligt var det en heltling. Jublen i båden var stor. Art nummer 89 i Danmark, 93 hvis man medregner P&T fangede fisk, og formentlig blot den anden heltling fanget på fiskestang i Danmark. Det er mildest talt godkendt.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk