Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Regnbueørred (Oncorhynchus mykiss)

Regnbueørred (Oncorhynchus mykiss) regnbueørredfiskeri, dambrug, put and take, flue, regnorm, powerbait, regnbue, burfisk, steelhead
Regnbueørred (Oncorhynchus mykiss) regnbueørredfiskeri, dambrug, put and take, flue, regnorm, powerbait, regnbue, burfisk, steelheadRegnbueørred (Oncorhynchus mykiss) regnbueørredfiskeri, dambrug, put and take, flue, regnorm, powerbait, regnbue, burfisk, steelheadRegnbueørred (Oncorhynchus mykiss) regnbueørredfiskeri, dambrug, put and take, flue, regnorm, powerbait, regnbue, burfisk, steelheadRegnbueørred (Oncorhynchus mykiss) regnbueørredfiskeri, dambrug, put and take, flue, regnorm, powerbait, regnbue, burfisk, steelhead
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du regnbueørred

Regnbueørreden kendes nemt på den de sorte prikker og den lilla stribe, som går på langs af fisken. Går regnbueørreder i havet kaldes de steelheads. Steelheads kan være helt blanke. Regnbueørreden har som de andre laksefisk en fedtfinne imellem rygfinnen og halefinnen.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man regnbueørred?

Regnbueørreder kan fanges på de fleste kunstagn eksempelvis spindere, blink, woblere og flue. En trefarvet Mepps spinder, et hvidt Stripper blink eller en grøn Montana flue, kan være effektiv i put and take søen.
Der findes et hav af mere eller mindre naturlige agn, som er fremstillet specielt til regnbueørredfiskeri. Agnen kan være en blød dej, eller små gummidyr formet som maddiker, orm eller små fisk. Fælles for dem er, at de er tilsat duftstoffer, som regnbueørrederne ikke kan stå for. Berkley's PowerBait er nok den mest kendte ørredagn. PowerBait er en blød dej, som fås i mange forskellige farver, med forskellig smag og med eller uden glimmer. En klassiker er den grønne eller gule PowerBait. PowerBait monteres i en lille klump på en trekrog, og fiskes som regel under et flåd eller på et bundforfang. Da PowerBait flyder ovenpå vand, er det nødvendigt at montere noget synk på linen 10 - 20 cm. fra krogen, hvis man fisker med flåd. Her kan et såkaldt splithagl bruges. Regnbueørreder hugger gerne på PowerBait som bare hænger i vandet, men det kan være endnu mere effektivt, at spinde Powerbait'en langsomt ind. Afstanden imellem flåd og krog skal typisk være 1 - 1½ meter.
Regnbueørreder kan også fanges på regnorm, maddiker og majs. Fisker man med en af disse agn, bør man bruge en enkeltkrog, men ellers er fremgangsmåden den samme som ved flådfiskeri med PowerBait.

Fiskepladser - Hvor fanges regnbueørred?

Regnbueørred er ikke en hjemmehørende fisk i den danske natur, men da den produceres i stor stil i danske dambrug, er der af og til udslip af regnbueørreder i de danske åer og i havet omkring Danmark. Da regnbueørreden ikke rer til i Danmark, er der heller ingen fredningstid eller mindstemål på den, og man bør i princippet ikke genudsætte regnbueørreder, som fanges i naturen. Regnbueørreder findes også i put and take søer, og er den mest almindelige fisk at udsætte her. Dog udsættes der bl.a. også bækørreder, tigerørreder, kildeørreder og nogle steder forskellige arter af stører i put and take søerne. Regnbueørreder vil man ofte finde i åer, som har forbindelse med dambrug. Ved ekstreme vejrforhold kan dambrug på land oversvømme, og store mængder af regnbueørreder slippe ud i den å, som forsyner dambruget med vand. I havet kan de bure som regnbueørrederne opdrættes i vælte ved ekstreme vejrforhold, og på den måde kan store mængder af regnbueørreder slippe ud i havet. Efter et udslip vil det som regel være nemt, at fange regnbueørreder i nærheden af dambruget eller havbruget, men regnbueørrederne spreder sig, og kan kort tid efter fanges langt fra stedet, hvor de er sluppet ud. Regnbueørreder kræver meget føde, og især i åer kan de udgøre en trussel for den hjemmehørende hav- og bækørred, da regnbueørreden kan spise yngel og æg fra den hjemmehørende ørred.

Spisefisk - Tilberedning af regnbueørred

Regnbueørreden er en fremragende spisefisk. Kødet er rødt og lækkert, og fisken er nem at filetere. Regnbueørred minder meget om laks, og mange vil nok til dagligt omtale regnbueørred som laks i forbindelse med madlavning.

Fiskekalender - Hvornår fanges regnbueørred?

Regnbueørred kan fanges året rundt. Dog er jsæsonen for regnbueørredfiskeri i put and take søer efteråret. Om sommeren når vandet er varmt, kan ørrederne blive dovne, og her kan det være en fordel at fiske tidlig morgen, sen aften eller om natten, hvis det er tilladt i put and take søen.
Selv i de koldeste vintermåneder, når vinteren lægger låg på søerne, kan regnbueørrederne fanges ved isfiskeri.
Læs mere om isfiskeri i Danmark her:
https://www.fiskefoto.dk/fiskeritype/isfiskeri/7
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
111120231913182230161514

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for regnbueørred

Put & take16,250 kg.
2 kg line2,050 kg.
4 kg line7,800 kg.
6 kg line8,390 kg.
8 kg line7,850 kg.
Fluefanget4,500 kg.
Dansk rekord8,644 kg.

Hvad vejer en regnbueørred ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Regnbueørred på andre sprog

Engelsk:rainbow trout
Tysk:Regenbogen-forelle
Norsk:regnbueørret
Svensk:regnbåge
Latin:Oncorhynchus mykiss
I Danmark kendes regnbueørred også under navnene:
regnbue, burfisk og steelhead.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for regnbueørred:

Der findes ingen mindstemål for regnbueørred.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for regnbueørred:

Der findes ingen fredningstider for regnbueørred.
Find alle fredningstider for danske fisk her


215 fangster af Regnbueørred

Vis flere

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk