Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Ål (Anguilla anguilla)

Ål (Anguilla anguilla) ålefiskeri, nat, regnorm, åleklokke, stor, røget,
Ål (Anguilla anguilla) ålefiskeri, nat, regnorm, åleklokke, stor, røget, Ål (Anguilla anguilla) ålefiskeri, nat, regnorm, åleklokke, stor, røget, Ål (Anguilla anguilla) ålefiskeri, nat, regnorm, åleklokke, stor, røget, Ål (Anguilla anguilla) ålefiskeri, nat, regnorm, åleklokke, stor, røget,
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du ål

Ålen er en lang og glat fisk, som næppe kan forveksles med andre arter. Farven kan variere fra sort over i mere gule, brunlige og grønne nuancer. Ålen kan blive forholdsvist stor, og fisk over kiloet er ikke ualmindelige. Ålens mund er som regel spids og smal. Nogle ål specialiserer sig dog større byttedyr, eksempelvis fisk, og udvikler derfor en mund som er bredere og større, og som egner sig bedre til disse byttedyr. Ålen har små spidse tænder, og kan bide hårdt!

Fangstmetoder - Hvordan fanger man ål?

Ål fanges på bundforfang. I ferskvand er regnorm en fantastisk agn til ål, men nogle steder kan fiskestykker eller hele små fisk, eksempelvis skaller, rudskaller, karusser eller lignende, også være effektivt til ålefiskeriet. I saltvand er børsteorm, sandorm, fiskestykker eller rejer fine agn til ål. Regnorm kan bruges i saltvand i en snæver vending, men de vil hurtigt dø og blive slappe.

Når bundforfanget er kastet ud, og linen er strammet op, er det en god ide at montere en åleklokke på stangspidsen. En åleklokke er en lille klokke, som monteres på stangspidsen med en klemme eller skrueanordning. Når ålen hugger ringer klokken, og der kan gives modhug kort efter. Åleklokken er nærmest uundværlig ved fiskeri om natten, især hvis der fiskes med flere stænger på een gang. Ålen tager som regel agnen hårdt og kontant. Når ålen sidder på krogen, skal den hurtigst muligt løftes fri af bunden, da den ellers kan sætte sig uhjælpeligt fast i grene, rødder eller sten.

Ålen søger føde i aften og nattetimerne. Ofte vil man opleve, at ålene har en kort og intensiv hugperiode en time før eller efter midnat, dog kan det godt betale sig at starte fiskeriet allerede kl. 20, og slutte ved 2 - 3 tiden om natten.

Fiskepladser - Hvor fanges ål?

Ål lever både i salt og ferskvand, og kan derfor fanges i mange havne, åer, søer, moser og lignende. Da ålen komme fra havet, og vandrer op i ferskvand igennem åer og bække, vil der som regel være bedst ålefiskeri i ferskvand, som har forbindes til en bæk eller å. Dog kan ålen vandre over land, så moser eller søer uden forbindelse til åer og bække kan også huse ål. Desuden kan der være der være udsat ål af mennesker i alle søer og moser. I åen skal ålen findes i de dybe sving, hvor brinken hænger ud over vandet, og generelt gælder det om at fiske tæt på steder, hvor ålen kan gemme sig. For eksempel imellem molens sten eller søens tætte sivbælter. I alle tilfælde skal ålen findes tæt ved bunden.

Spisefisk - Tilberedning af ål

Røget eller stegt ål er en populær spise. Skal ålen røges skal skindet blive på ålen, men skal ålen steges skal ålen flås. Når ålen er flået kan indvoldene fjernes, og derefter skæres ålen op i passende stykker på ca. 10 cm. Stykkerne vendes i mel, krydres med salt og peber, og steges på panden i madolie og smør. Ål serveres traditionelt med stuvede kartofler eller kogte kartofler med persillesovs. Når man spiser ål, siger man at ålen skal have sin sidste svømmetur, og derfor drikkes en snaps til stegte ål.

Da ålen er truet bl.a. pga. overfiskeri, bør man værne om bestanden.

Fiskekalender - Hvornår fanges ål?

Ålen er mest aktiv i de varme sommermåneder juni, juli og august.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 0 37240 0 10

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for ål

2 kg line2,100 kg.
4 kg line2,118 kg.
6 kg line2,300 kg.
Fluefanget0,650 kg.
Dansk rekord3,125 kg.

Hvad vejer en ål ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Ål på andre sprog

Engelsk:Eel
Tysk:Aal
Norsk:ål
Svensk:ål
Latin:Anguilla anguilla
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for ål:

Ål / Gulål: 40 cm. (I saltvand) (Limfjorden)
Ål / Gulål: 38 cm. (I saltvand) (Ringkøbing, Nissum og Stadil fjorde)
Ål / Gulål: 38 cm. (I saltvand) (Roskilde Fjord og Isefjorden)
Ål / Gulål: 40 cm. (I saltvand) (Øvrige farvande)
Ål: 45 cm. (I ferskvand)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for ål:

Der findes ingen fredningstider for ål.
Find alle fredningstider for danske fisk her


17 fangster af Ål

Vis flere

Kasper Strube Webdesign
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil