Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson

Havkarusse (Ctenolabrus rupestris)

Havkarusse (Ctenolabrus rupestris) havkarussefiskeri, havn, høfde. mole, havkaruds
Havkarusse (Ctenolabrus rupestris) havkarussefiskeri, havn, høfde. mole, havkarudsHavkarusse (Ctenolabrus rupestris) havkarussefiskeri, havn, høfde. mole, havkarudsHavkarusse (Ctenolabrus rupestris) havkarussefiskeri, havn, høfde. mole, havkarudsHavkarusse (Ctenolabrus rupestris) havkarussefiskeri, havn, høfde. mole, havkaruds

Kendetegn - Sådan kender du havkarusse

Havkarusse kendes på den takkede rygfinne og de forholdsvist store og spidse tænde. Farven på havkarusse kan variere meget imellem brun, rød, hvid og sort med blå, røde og orange nuancer. Havkarussen er lysest på bugen, og mørkest på ryggen.

Havkarusse forveksles ofte med berggylte og savgylte. Alle tre arter rer til læbefiskfamilien, men det er nemt at kende havkarussen fra de to andre arter. Havkarussen har nemlig en sort plet øverst på haleroden, og så er havkarussen ikke så j i formen som berggylte og savgylte.

Havkarussefiskeri - Hvordan fanger man havkarusse?

Kavkarussen fanges nemt på et bundforfang med små kroge. Havkarusser spiser næsten alt; sandorm, børsteorm, blåmusling, regnorm og små fiskestykker eksempelvis af sild, makrel eller hornfisk.
Havkarusser kan være en plage, hvis man fisker efter andre arter, da de har en tendens til at stjæle agnen fra større kroge.

Fiskepladser - Hvor fanges havkarusse?

Havkarusser findes i saltvand næsten alle steder i Danmark. Havkarusser findes i havne og ved moler og fder.

Spisefisk - Tilberedning af havkarusse

Havkarusser spises normalt ikke i Danmark.

Hvor stor kan en havkarusse blive?

Den tungeste havkarusse indrapporteret på FiskeFoto vejer 0,4 kg. Den længste havkarusse indrapporteret på FiskeFoto er 18,1 cm. lang. Den officielle danske lystfiskerrekord målt i længde er for havkarusse 19,4 cm.

Fiskekalender - Hvornår fanges havkarusse?

Havkarusser findes nær kysten i de varmere måneder fra april til september.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 1226171966330

Danmarksrekord - Den officielle danske rekord for havkarusse

Mikro rekord19,4 cm.

Hvad vejer en havkarusse ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Sammenlign billeder af havkarusse med billeder af en anden fiskeart

Vælg en fiskeart på listen:

Havkarusse på andre sprog

Engelsk:goldsinny wrasse
Tysk:Klippenbarsch
Norsk:bergnebb
Svensk:stensnultra
Latin:Ctenolabrus rupestris
I Danmark kendes havkarusse også under navnet:
havkaruds.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for havkarusse:

Der findes ingen mindstemål for havkarusse.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for havkarusse:

Der findes ingen fredningstider for havkarusse.
Find alle fredningstider for danske fisk her


83 fangster af Havkarusse

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med havkarusse-fangster

Småfisk fra Bønnerup Lystbådehavn

Efter den makrelløse makreltur med Pralhalsen (https://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/paa-vandet-med-pralhalsen/2941) gik vi i lystbådehavnen for at fange småfisk. Kasper havde en fiks lille pimpel, og jeg havde en klodset stang på otte fod. (:

Inden længe havde Kasper et antal havkarusser på land, mens jeg kæmpede for at holde stangspidsen i ro. Efter lidt tid lykkedes det dog at lande et par sortkutlinger. En helt ny art for mit vedkommende, og den ene var tilmed en pæn model, sagde Kasper. Havkarusse har jeg fanget før men ikke i år. Efter lang tid lykkedes det dog at overliste en.

Senere gik vi længere ud ad molen for at se, om vi kunne fange en af de tobis, vi så springe i overfladen, da vi sejlede ud, men vi fandt dem ikke. I stedet så vi noget, der kunne være små - og senere en enkelt større - havørred. Vi kastede en bombarda ud med børsteorm, og efter lang tid blev den taget!.. af en rimeligt stor havkarusse.

Desværre er alle mine billeder af kutlingerne blevet ret dårlige - den store var ellers ret fin.
Vis hele fangstrapporten

Artsfiskeri på Århus Havn

Jakob skulle bruge en artsfisker, til en artkel til Sportsfiskeren, om artsfiskeri i Danmark. Så han kontaktede mig, og vi fik stablet en tur til Århus Havn på benene. Vi mødtes om formiddagen, ved området omkring Det Grønne Fyr og Isbjerget på Århus Havn. På det lave vand imellem stenene, var der masser af småfisk. Vi så havkarusser, forskellige kutlinger, tangsnarrer, tangnåle og en trepigget hundestejle. Fiskene var dog ikke så nemme i dag, og det lykkedes mig kun at fange havkarusser.
Senere på dagen flyttede vi fiskeplads, og rykkede helt ud til Det Grønne Fyr. Ved fyret var der godt med sej, og flere gange var der fuld hus på 5 sildefluer og kastepirk. Alle fiskene var dog undermålere. Ved bunden skete der også lidt. Jakob fik en lille ising, og der var også masser af havkarusser, samt en fejlkroget tobis.
Sidst på dagen kom fotografen Søren som arbejder på Sportsfiskeren. Søren fik taget en masse billeder, så mon ikke der på et tidspunkt kommer en god artikel om artsfiskeri i bladet.
Vis hele fangstrapporten

Hornfisk, havkarusser, trepiggede hundestejler og sortkutlinger fra Norsminde Havn

Efter et smut til Hov Havn (http://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/havkarusser-og-sortkutlinger-fra-hov-havn/1295) Gik turen til Norsminde Havn. Målet var hornfisk og sej, og hvad der ellers måtte være af småarter. Jeg startede med at fange en god portion rejer med mit rejehov. Rejerne blev fisket under flåd i det strømmende vand ved slusen. Jeg fik en enkelt hornfisk, årets første - og jeg så også andre lystfiskere fange hornfisk ved slusen. Ud over hornfisk blev det også til en masse trepiggede hundestejler op til 6 - 7 cm. længde, havkarusse og sortkutlinger. Fint fiskeri i Norsminde Havn.
Vis hele fangstrapporten

Havkarusser og sortkutlinger fra Djursland

Anden fiskeplads på dagens fisketur. Ved den lille havn på Djursland, har jeg før set multer og fanget en enkelt. Jeg forfodrede med franskbrød på pladsen, men multerne så jeg ikke noget til. Til gengæld så jeg en stor og fed havkarusse. Der var også mindre havkarusser, og de var som sædvanligt en tand hurtigere end den store. Til sidst lykkedes det mig dog at få den store! 79 gram og 16,2 cm. Ud over havkarusser fik jeg også et par sortkutlinger. Jeg så en enkelt tobis, men jeg fiskede ikke efter den.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk