Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Havørred (Salmo trutta forma trutta)

Havørred (Salmo trutta forma trutta) havørredfiskeri, blink, tobis, flue, overspringer, grønlænder, nedfaldsfisk, blankfisk, HØ, sølvtøj
Havørred (Salmo trutta forma trutta) havørredfiskeri, blink, tobis, flue, overspringer, grønlænder, nedfaldsfisk, blankfisk, HØ, sølvtøjHavørred (Salmo trutta forma trutta) havørredfiskeri, blink, tobis, flue, overspringer, grønlænder, nedfaldsfisk, blankfisk, HØ, sølvtøjHavørred (Salmo trutta forma trutta) havørredfiskeri, blink, tobis, flue, overspringer, grønlænder, nedfaldsfisk, blankfisk, HØ, sølvtøjHavørred (Salmo trutta forma trutta) havørredfiskeri, blink, tobis, flue, overspringer, grønlænder, nedfaldsfisk, blankfisk, HØ, sølvtøj
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du havørred

Havørreden er normalt sølvblank med sorte prikker, blanke havørreder kaldes for blankfisk. Når havørreden skal gyde, skifter den dog farve, og bliver brun-gul eller meget mørk, det er havørredens gydedragt. Når havørreden er i gydedragt, minder den en del om en bækørred, reelt er der også tale om samme art, dog i en anden form. Når havørreden er i gydedragt, siger man at det er en farvet fisk. Den farvede fisk har ligesom blankfisken sorte prikker.
Havørred og laks ligner hinanden meget, men der er nogle kendetegn, der kan hjælpe at bestemme hvilken art man har fanget. Hos ældre eksemplarer af havørreder er bagkanten af halefinnen lige, hvor den hos laks er v-formet. Som regel er der få pletter under sidelinjen på en laks, på en havørred er der som regel mange. Laksen har en smallere halerod end havørreden. Man siger at det er nemmere, at bære en laks med et greb om haleroden, end at bære en havørred på samme måde.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man havørred?

Havørreder kan fanges på kunstig agn som blink, kystwoblere, spinnere og fluer - men også på naturlig agn som regnorm, børsteorm, sandorm eller rejer.
Det er meget udbredt at fiske efter havørreder med blink. Iblandt de klassiske havørredblink kan nævnes Stripper, Boss, Hansen Fight, Brøndum, Möre Silda og Abu Toby. Når man fisker med blink efter havørreder, kan det give pote at lave spinnestop, hvor blinket får lov at dale ned igennem vandet et kort øjeblik, hvorefter indspinningen genoptages. I samme afdeling findes kystwoblerne og spinneren. Et kendetegn for kystwoblere er, at de som regel ikke har en ske. Spinneren bruges mest til fiskeri efter havørred i åerne.
Fluefiskeri efter havørreder er verden for sig selv, og der findes utroligt mange forskellige fluer til dette formål. Mange binder deres egne fluer, men butikkerne har også et stort udvalg af gode fluer. Fluer til havørreder har navne som Kobberbassen, Pattegrisen, Polar Magnus, Juletræet og Red Tag. Fluerne fiskes på en speciel fluestang, med dertilhørende fluehjul, flueline og forfang. Fluerne kan også bruges som ophængere foran et blink eller en kystwobler, eller de kan fiskes med et bombarda flåd. Fluerne imiterer fisk, børsteorm, tanglopper, rejer og andre smådyr.
I åerne er fiskeri efter havørreder med regnorm, rejer og spinner udbredt. Skalrejer eller regnorm fiskes tæt på bunden under et flåd. Bemærk at det i nogle åer og vandløb, ikke er tilladt at fiske med rejer.

Fiskepladser - Hvor fanges havørred?

Som navnet antyder lever havørreder i havet, dog trækker de op i åer og vandløb, når de skal gyde. Ved kysten holder havørrederne af områder med varieret bund i form af tangbælter og sten. I åen skal havørreden findes i de dybe huller og sving.

Spisefisk - Tilberedning af havørred

Havørred er en god og jt værdsat spisefisk. Den kan tilberedes på en lang række måder, koldrøget, varmrøget, gravad, dampet eller stegt som steaks. Ørreder er nemme at filetere. Se guiden til filetering af havørred her: http://fiskefoto.dk/fotogalleri-artikel/guide-til-filetering-af-sej-moerksej-fjaesing-aborre-havoerred-rengbueoerred-makrel/57

Fiskekalender - Hvornår fanges havørred?

Havørreder kan fanges året rundt, men fiskeriet er særligt godt i efteråret.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
3114131189101522105

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for havørred

(Ferskvand) 2 kg line5,810 kg.
(Ferskvand) 4 kg line7,700 kg.
(Ferskvand) 6 kg line11,650 kg.
(Ferskvand) 8 kg line 11,700 kg.
(Ferskvand) Fluefanget12,700 kg.
(Ferskvand) Dansk rekord14,400 kg.
(Saltvand) 2 kg line5,200 kg.
(Saltvand) 4 kg line12,100 kg.
(Saltvand) 6 kg line12,450 kg.
(Saltvand) 8 kg line9,000 kg.
(Saltvand) 10 kg line13,740 kg.
(Saltvand) Fluefanget9,000 kg.
(Saltvand) Dansk rekord15,155 kg.

Hvad vejer en havørred ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Havørred på andre sprog

Engelsk:seatrout
Tysk:Meerforelle
Norsk:sjøørret
Svensk:havsöring
Latin:Salmo trutta forma trutta
I Danmark kendes havørred også under navnene:
HØ og sølvtøj.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for havørred:

Havørred: 40 cm. (I saltvand) (Alle farvande)
Havørred: 40 cm. (I ferskvand)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for havørred:

Havørred: 16. november - 15. januar (I ferskvand)
Havørred: 16. november - 15. januar (I saltvand) (Fisk i yngledragt. I fredningsperioden må du kun tage helt blanke fisk med løse skæl med hjem. Farvede fisk skal straks og så nænsomt som muligt genudsættes. )
Havørred: 15. september - 29. februar (I saltvand) (Vadehavet (alle) og farvandet omkr. Bornholm (i yngledragt))
Havørred: 1. januar - 1. januar (I saltvand) (I Ringkøbing, Nissum og Stadil fjorde og Vonå er havørred totalfredet)
Havørred: 16. september - 29. februar (I ferskvand) (Farvede fisk i bornholmske vandløb.)
Find alle fredningstider for danske fisk her


123 fangster af Havørred

Vis flere

Kasper Strube Webdesign
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil