Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
kajakforalle.dk
fiskpaakrogen.dk
Pausefiskeren!

Fjæsing (Trachinus draco)

Fjæsing (Trachinus draco) giftig, bade, strand, grådig, varmt, vand,

Kendetegn - Sådan kender du fjæsing

Fjæsingen kendes på den langstrakte kropsform, det blå, brune og gule camouflagemønster på side og ryg, det kraftige underbid samt de giftige pigge på ryg og gællelåg.
På grund af fjæsingens giftpigge, er en lang tang uundværlig, når fisken skal afkroges.
Bliver man alligevel stukket af en fjæsing, vil man med det samme få smerter i området omkring stikket. Bliver man stukket i hånden, kan det summe i hele hånden, og i nogle tilfælde vil hånden hæve op. I sjældne tilfælde kan et stik af en fjæsing være dødeligt for personer med dårligt hjerte.
Varme neutraliserer fjæsingens gift, så bliver man stukket i hånden, kan man formindske smerten ved at holde hånden ned i varmt vand. Har man varm kaffe eller the med sig på fisketuren, kan dette også bruges.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man fjæsing?

Fjæsingen er meget grådig, og hugger på næsten alle kunstige og naturlige agn.
Vil man gerne fange mange fjæsinger, er et silde eller makrelforfang med en kastepirk den perfekte agn.
Man kaster ud, lader pirken synke til bunden, og trækker derefter pirken ind i små ryk.
Fisker man hvor der er mange fjæsinger, er det ikke unormalt at få fuldt hus på 5 sildefluer og pirk.
Fjæsingen hugger også gerne på naturlig agn som sildestykker, rejer, børsteorm, sandorm eller en tobis.

Fiskepladser - Hvor fanges fjæsing?

Fjæsing fanges i havet og holder ofte til på områder med sandbund. Fjæsingen kan fanges fra moler og lignende eller direkte fra kysten. Fjæsing findes i stort antal på den jyske østkyst især på Djursland, fjæsingen er derimod ikke så udbredt på den jyske vestkyst.

Spisefisk - Tilberedning af fjæsing

Fjæsing er en god spisefisk, og håndterer man fisken på den rigtige måde, kan man nemt og hurtigt skære fileterne af den uden at stikke sig.
Hold fast i fjæsingens hoved med en tang, og brug en skarp filetkniv til at skære fileterne af fisken. Derefter ligges fileten med skindsiden ned på et fladt underlag. Med en finger holdes fileten fast i hale enden, og skindet skæres nemt af fileten. Fileten indeholder stadigt lidt ben som skæres væk med filetkniven.
Den færdige fjæsingfilet vendes i æg og en blanding bestående af halv mel, halv rasp og lidt salt og peber. Fileten steges i fedtstof på en pande til den er gylden, og kan serveres til kogte kartofler med persillesovs eller på et stykke rugbrød med remoulade og citronsaft.

Fiskekalender - Hvornår fanges fjæsing?

De første fjæsinger dukker op ved kysten i maj og kan fanges der indtil september.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 0 2127620 0 0

Danmarksrekord - Den officielle danske rekord for fjæsing

Mikro rekord43,0 cm.

Hvad vejer en fjæsing ud fra dens længde?

Find svaret med denne funktion

Fjæsing på andre sprog

Engelsk:greater weever
Tysk:Petermännchen
Norsk:fjesing
Svensk:fjärsing
Latin:Trachinus draco
Find de udenlandske navne på andre arter her


29 fangster af Fjæsing

Vis flere

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Stort udvalg i fiskekajakker fra 3.500,- .kr
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil