Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Creeps 4 You
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Havbars (Dicentrarchus labrax)

Havbars (Dicentrarchus labrax) havbarsfiskeri, rovfisk, bars, havaborre
Havbars (Dicentrarchus labrax) havbarsfiskeri, rovfisk, bars, havaborreHavbars (Dicentrarchus labrax) havbarsfiskeri, rovfisk, bars, havaborreHavbars (Dicentrarchus labrax) havbarsfiskeri, rovfisk, bars, havaborreHavbars (Dicentrarchus labrax) havbarsfiskeri, rovfisk, bars, havaborre
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du havbars

De skinnende sølvfarvede skæl, den piggede rygfinne og den skarpe kant på gællelåget kendetegner havbarsen. Havbarsen kan næppe forveksles med andre saltvandsfisk i Danmark, det skulle da lige være sandart, som en gang imellem fanges i salte og brakke områder. Havbarsen fighter fantastisk!

Fangstmetoder - Hvordan fanger man havbars?

Havbars fanges typisk på lange slanke blink. Blinkene skal simulere småfisk som sild og tobis. Blinket fiskes tæt på havbarsens gemmesteder imellem fdens store sten. Der bliver også fanget havbarsflådfiskede tobis, tobisen skal ligesom ved spinnefiskeriet serveres tæt på havbarsens gemmesteder. Havbars kan også fanges på flue.

Fiskepladser - Hvor fanges havbars?

Havbars fanges ofte ved fder og ved havneanlæg. Havbarsen gemmer sig imellem fdens store sten, og angriber stimer af fisk som kommer svømmende forbi. Høfderne og havnene langs hele den jyske vestkyst er ikke dumme bud, hvis man skal fange en havbars. Der bliver dog også fanget havbars i de indre farvande, eksempelvis i Kalundborg Fjord og Åbenrå Fjord.

Spisefisk - Tilberedning af havbars

Havbars er en god spisefisk. Dampet havbars smager godt. Fisken pakkes ind i sølvpapir sammen med salt, peber, dine yndlingskrydderurter og lidt vand. Hvorefter den bages i ovnen i 30 - 40 minutter, afhængigt af fiskens størrelse. Havbars er nemt at filetere. Fileterne kan eksempelvis steges på panden eller grilles på grillen. Her finder du en guide, som kan bruges til filetering af havbars: https://www.fiskefoto.dk/artikel/guide-til-filetering-af-sej-moerksej-fjaesing-aborre-havoerred-rengbueoerred-makrel/57
Skån bestanden af havbars, hjemtag kun få af de fisk du fanger.

Fiskekalender - Hvornår fanges havbars?

Havbars fanges som regel i sommermånederne i Danmark. I Juli, august og september kan det godt betale sig, at give fiskeriet efter havbars et forsøg. Havbars jager typisk tidlig morgen og sen aften, så det er en god ide at være på fiskepladsen, lige inden solen står op, hvis man vil have det gode morgenfiskeri med.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 0 0 30 310 0 0

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for havbars

4 kg line2,700 kg.
6 kg line2,499 kg.
8 kg line5,426 kg.
Fluefanget3,100 kg.
Dansk rekord5,426 kg.

Hvad vejer en havbars ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Havbars på andre sprog

Engelsk:bass, seabass
Tysk:Seebarsch
Norsk:havabbor
Svensk:havsabborre
Latin:Dicentrarchus labrax
I Danmark kendes havbars også under navnene:
bars og havaborre.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for havbars:

Havbars: 42 cm. (I saltvand) (Nordsøen, herunder Limfjorden og Ringkøbing Fjord)
Havbars: 42 cm. (I saltvand) (Kattegat/Skagerrak)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for havbars:

Havbars: 1. januar - 1. januar (I saltvand) (ICES afsnit IV b (i Nordsøen syd for Hanstholm) I rekreativt fiskeri, også fra kysten, er det kun tilladt at drive catch and release-fiskeri efter havbars. Ved rekreativt fiskeri kan landes 1 havbars pr. fisker pr. dag i perioden 1. april til 31. oktober 2019 fra område 4b, 4c og 7a-7k. )
Find alle fredningstider for danske fisk her


7 fangster af HavbarsUdvalgte fangstrapporter med havbars-fangster

Årets fedeste fangst!

Endeligt blev det igen tid til at hilse på den mytiske, suverænt fightende og smukke Havbars. - Og hele to styk på hhv 43 og 52 cm. I vanlig stil foregik fangsten med UL-gearet. Jeg eeeelsker bare vestkysten, jeg eeeelsker bare UL-fiskeri og jeg eeeeelsker bare havbarsen - så onsdag aften kunne bare ikke være forløbet bedre. Læs evt. fuld beretning via dette link: https://ulfisk.com/2020/06/25/vild-rodeo-bars/
Vis hele fangstrapporten

Morgenstundens fighter!

Vi dragede atter mod Thy!

Vinden og vejret havde været perfekt hele ugen, men den slog en smule om til weekenden, med vind fra vest og lidt regn.
Vi havde sat os for at årets første havbars og makrel skulle fanges!
Vi viste at det kunne gå hen og blive en udfordring, men det stoppede os ikke

Lørdag aften landede Kirstine årets 2 første makreller, godt fede og stærke! Klokken slog 00:00 og vi tog hjem, for så at komme tilbage 04:30. Det skulle vise sig at blive rigtig godt. Johnny fik sin første makrel, og Kirstine landede også 1 stk. Pludselig koger vandet længere henne, og så var det jo ellers bare med at komme derhen i en fart Johnny kastede, og så sad den der bare! Efter en fed fight fik Johnny landet en flot havbars på 46 cm! Så er vi ligesom igang vellykket weekend trods lidt svære forhold
Vis hele fangstrapporten

Havbars, stavsild og makreller fra Thorsminde ved den jyske vestkyst

Fredag aften, svag østenvind og ingen regn - hvad laver alle lystfiskerne? De var i hvert tilfælde ikke i Thorsminde, for jeg mødte kun 3 - 4 andre lystfiskere på molen!

Et kort stop i Thorsminde efter en hurtig makrel på vejen hjem fra en længere tur i det vestjyske, skulle vise sig at være et godt valg. Jeg fiskede fra 17 - 19, og fik 3 fine arter. Det første hug var af en mindre fisk på indersiden af molen, sandsynligvis en lille sild, som dog faldt af inden jeg nåede at se den. Kort efter fik jeg et solidt hug på ydersiden af molen. Fisken lavede ikke de klassiske makrel-rusk og trak rigtigt godt. Desværre faldt også denne fisk af! Men så skete der lidt. To velfightende makreller kom ind med kort tids mellemrum, og efter makrellerne kom igen et anderledes hug. Fisken havde hugget meget tæt på molen, og ind kom minsandten en lille havbars. Havbars har jeg ikke fanget i mange år, så det var sjov lige at få sådan en. Fisken blev ikke målt, og blev hurtigt genudsat, men den var 30 - 40 cm. lang.

En anden lystfisker på molen havde også held ved spinnefiskeriet. Han hev en stor glinsende stavsild op, som han genudsatte. To minutter efter fik jeg også en stavsild. Stavsild bør man genudsætte, men jeg beholdte fisken for at få nogle ordentlige billeder af den. Fisken bliver naturligvis også spist!

En god aften ved Thorsminde.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Levende agn til fisketuren - levering lige til døren
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk