Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Pausefiskeren.dk
fiskpaakrogen.dk
ilures.dk
Guide til filetering af sej / mørksej

Guide til filetering af sej / mørksej

Oprettet torsdag d. 15. maj 2014
De sidste par år, har der været usædvanligt mange små mørksej tæt på kysterne, i de indre danske farvande. Der er eksempelvis blevet fanget mange mørksej på Grenaa Havn, Århus Havn og i Lillebælt. Da sejerne dukkede op, var mange af dem under mindstemålet. I år 2014 ser det dog ud til, at de fleste har sneget sig over de 30 cm., som er det gældende mindstemål i Danmark, med undtagelse af Nordsøen, hvor mindstemålet er 35 cm.

En sej lige over mindstemålet vejer omkring 300 gram, og det kan måske virke lidt forkert, at slagte så lille en fisk, når man ved, at en ældre sej nemt kan veje over 10 kilo. De større sejer fanges dog fortrinsvist fra både langt fra kysten. Takket være det lave mindstemål, er man i sin fulde ret, til at hjemtage nogle af de små sej. Dog skal man være opmærksom på, at ikke ALLE sejerne er over mindstemålet, og undermålere skal naturligvis genudsættes, om de er levedygtige eller ej. Desuden er der ingen grund til, at hjemtage så mange fisk, at de når at ligge i fryseren i flere måneder, før de bliver spist. Fisk smager som bekendt bedst, når de er friske!

I guiden her vises hvordan en sej på ca. 35 cm fileteres. Sejfileten (i dette tilfælde med skind) smager fremragende, og den kan eksempelvis paneres og steges på panden. Fileten dyppes i pisket æg og derefter i en blanding af rasp og mel. Den krydres med salt og peber, før den steges på en varm pande, i en blanding af madolie og smør.

Inden du går i gang med at filetere fiskene, skal du finde en skarp filetkniv, et skærebræt og vand til at skylle fiskene i.

Denne metode kan også bruges til fx. makrel, torsk, fjæsing, aborre, havørred og regnbueørred. Dog vil man ofte vælge, at fjerne skindet helt på fjæsing og aborre, frem for at skrabe skællene af skindet.

PAS PÅ DINE FINGRE, OG GOD APPETIT!


Forfatter:

01. Den friske sej lægges på skærebrættet.
01. Den friske sej lægges på skærebrættet.
02. Med bagsiden af en kniv skrabes skællene af fisken, skrab fra hale imod hoved.
02. Med bagsiden af en kniv skrabes skællene af fisken, skrab fra hale imod hoved.
03. Skællene er væk, skyl evt. de løse skæl væk med vand.
03. Skællene er væk, skyl evt. de løse skæl væk med vand.
04. Placer din nyslebne filetkniv lige bag ved brystfinnen.
04. Placer din nyslebne filetkniv lige bag ved brystfinnen.
05. Skær forsigtigt ned til rygsøjlen, uden at skære igennem den.
05. Skær forsigtigt ned til rygsøjlen, uden at skære igennem den.
06. Placer kniven i snittet, drej den, og lad så kniven skære langs rygsøjlen i retning imod halen.
06. Placer kniven i snittet, drej den, og lad så kniven skære langs rygsøjlen i retning imod halen.
07. Fileten er skåret fri.
07. Fileten er skåret fri.
08. Fileten kan nu fjernes fra resten af fisken.
08. Fileten kan nu fjernes fra resten af fisken.
09. Ribbenene skal fjernes.
09. Ribbenene skal fjernes.
10. Ribbenene skæres nemt væk med filetkniven.
10. Ribbenene skæres nemt væk med filetkniven.
11. Nervebenene skal fjernes. Mærk hvor benene stikker op igennem kødet, og læg et snit på hvert side af rækken af ben.
11. Nervebenene skal fjernes. Mærk hvor benene stikker op igennem kødet, og læg et snit på hvert side af rækken af ben.
12. Den lille stribe kød som nervebenene sidder i, kan fjernes, og fileten er færdig. Skyl fileten før frysning eller tilberedning.
12. Den lille stribe kød som nervebenene sidder i, kan fjernes, og fileten er færdig. Skyl fileten før frysning eller tilberedning.

Andre artikler

Kasper Strube Webdesign
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Spændende fiskegrej til en god pris!
Gennemløbere til havørredfiskeri
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil