Toggle navigation
Forside
Fiskearter
Intet resultat...
Vis alle arter
Aborre
Almindelig tangnål
Atlantisk tun/blåfinnet tun
Belugastør
Berggylt
Bitterling
Blåstak/rødnæb
Brasen
Brisling
Bækørred
Båndgrundling
Diamantstør
Dværgmalle
Elritse
Femtrådet havkvabbe
Fjæsing
Flire
Gedde
Glaskutling
Glyse
Grundling
Græskarpe
Grå knurhane
Gråhaj
Guldfisk / sølvkarusse
Guldørred
Havbars
Havkarusse
Havkat
Havørred
Helt
Hestemakrel
Hork
Hornfisk
Hvid Stør
Hvilling
Hvilugastør
Ising
Karusse
Kildeørred / fjeldørred / brødding / rødding
Knude
Kulmule
Laks
Lange
Langtornet ulk
Lerkutling
Lille fjæsing
Lubbe / lyssej
Løje
Majsild
Makrel
Malle
Multe
Multe (Tyndlæbet)
Nipigget hundestejle
Panserulk
Pighvarre
Pigsmerling
Regnbueørred
Regnløje
Rimte
Rudskalle
Rød knurhane
Rødspætte
Sandart
Sandkutling
Savgylte
Sej / Mørksej
Sibirisk stør
Sild
Skalle
Skrubbe
Skægtorsk
Skælkarpe
Slethvarre
Smelt
Solaborre
Sortkutling
Sortmundet kutling
Sortvels
Spejlkarpe
Spættet kutling
Stalling
Stavsild
Stenbider
Sterlet
Stjernehus/stjernestør
Stor tangnål
Stribefisk (Almindelig)
Stribet fløjfisk
Stribet mulle
Strømskalle
Suder
Sølvkarpe
Sølvlaks
Søørred
Tangsnarre
Tangspræl
Tigerørred
Tobis (Kysttobis)
Tobis (Plettet tobiskonge)
Toplettet kutling
Torsk
Trepigget hundestejle
Tunge / søtunge
Ulk
Ål
Ålekvabbe
Fangster
Fiskekalender
Årskalender
Alle fangster
Alle stemningsbilleder
Statistik over fangster
Statistik over brugere
Hvad vejer en fisk?
Artsjagt
Fiskemetoder
Viden
Artikler
Fiskeordbog
Fisk på andre sprog
Put and take
Turbåde i Danmark
Populære fiskepladser i Danmark
Mindstemål og fredningstider
Billedoversigt alle danske arter
Billedoversigt alle danske ferskvandsfisk
Billedoversigt alle danske saltvandsfisk
Billedoversigt danske fladfiskearter
Billedoversigt danske laksefisk
Billedoversigt danske størarter
Billedoversigt danske rovfisk
Undervandsbilleder af danske fiskearter
Links til hjemmesider om lystfiskeri
Lystfiskeri i ferien
Slang for lystfiskere
Danmarksrekorder
Fiskebiograf
Fiskequizzer
Oversigt over fiskegrej og fiskeudstyr
Bruger
Log ind
Opret bruger
Glemt kodeord
Forum
Forum startside
Fiskeri generelt
Fiske-videoer
Grej og teknik
Fiskehistorier
Hvad har jeg fanget?
Salg og bytte
Ikke fiskerelateret
FiskeFoto
Om FiskeFoto
Bliv annoncør
Min bruger
Guide til filetering af sej / mørksej
FiskeFoto.dk
›
Artikler
›
Guide til filetering af sej / mørksej
Oprettet torsdag d. 15. maj 2014
De sidste par år, har der været usædvanligt mange små mørksej tæt på kysterne, i de indre danske farvande. Der er eksempelvis blevet fanget mange mørksej på Grenaa Havn, Århus Havn og i Lillebælt. Da sejerne dukkede op, var mange af dem under
mindstemål
et. I år 2014 ser det dog ud til, at de fleste har sneget sig over de 30 cm., som er det gældende
mindstemål
i Danmark, med undtagelse af Nordsøen, hvor
mindstemål
et er 35 cm.
En sej lige over
mindstemål
et vejer omkring 300 gram, og det kan måske virke lidt forkert, at slagte så lille en fisk, når man ved, at en ældre sej nemt kan veje over 10 kilo. De større sejer fanges dog fortrinsvist fra både langt fra kysten. Takket være det lave
mindstemål
, er man i sin fulde ret, til at hjemtage nogle af de små sej. Dog skal man være opmærksom på, at ikke ALLE sejerne er over
mindstemål
et, og
undermåler
e skal naturligvis genudsættes, om de er levedygtige eller ej. Desuden er der ingen grund til, at hjemtage så mange fisk, at de når at ligge i fryseren i flere måneder, før de bliver spist. Fisk smager som bekendt bedst, når de er friske!
I guiden her vises hvordan en sej på ca. 35 cm fileteres. Sejfileten (i dette tilfælde med skind) smager fremragende, og den kan eksempelvis paneres og steges på panden. Fileten dyppes i pisket æg og derefter i en blanding af rasp og mel. Den krydres med salt og peber, før den steges på en varm pande, i en blanding af madolie og smør.
Inden du går i gang med at filetere fiskene, skal du finde en skarp filetkniv, et skærebræt og vand til at skylle fiskene i.
Denne metode kan også bruges til fx.
makrel
,
torsk
,
fjæsing
,
aborre
,
havørred
og
regnbue
ørred. Dog vil man ofte vælge, at fjerne skindet helt på
fjæsing
og
aborre
, frem for at skrabe skællene af skindet.
PAS PÅ DINE FINGRE, OG GOD APPETIT!
Forfatter:
Kasper Strube
01. Den friske sej lægges på skærebrættet.
02. Med bagsiden af en kniv skrabes skællene af fisken, skrab fra hale imod hoved.
03. Skællene er væk, skyl evt. de løse skæl væk med vand.
04. Placer din nyslebne filetkniv lige bag ved brystfinnen.
05. Skær forsigtigt ned til rygsøjlen, uden at skære igennem den.
06. Placer kniven i snittet, drej den, og lad så kniven skære langs rygsøjlen i retning imod halen.
07. Fileten er skåret fri.
08. Fileten kan nu fjernes fra resten af fisken.
09. Ribbenene skal fjernes.
10. Ribbenene skæres nemt væk med filetkniven.
11. Nervebenene skal fjernes. Mærk hvor benene stikker op igennem kødet, og læg et snit på hvert side af rækken af ben.
12. Den lille stribe kød som nervebenene sidder i, kan fjernes, og fileten er færdig. Skyl fileten før frysning eller tilberedning.
Andre artikler
Tungevinduet
Azorerne 2019
Rhodos 2018
Gran Canaria 2018
Lystfiskeri i Belgien 2018
Gran Canaria 2017
Norge 2017
Borneo 2017
Sørøya 2017
Tenerife 2016
Tunfiskeri i Sverige
Hybrider blandt karpefisk
Færdsel på isen
Kalymnos 2015
Tenerife 2015
Saltstraumen 2015
Fang en danmarksrekord
Guide til sildefiskeri
Kreta 2014
Guide til multefiskeri
Mallorca 2014
Fiskeriets Hus 2014
Tenerife 2013
Kreta 2013
Saltstraumen 2013
Fiskeri i Norge 2013
Aqua Silkeborg 2013
Cypern 2012
Isfiskeri Norge 2011
Nordsøen Oceanarium
Fuerteventura 2011
Norge 2011
Kreta 2010
Norge 2009
Norge 2008
Kreta 2009
Fiskeauktion
Azorerne
Kattegatcentret
Vis alle artikler
Shopping guide
Sport Dres
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Emma Line
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Geoff Anderson
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Flyfishing by Laura
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
fiskpaakrogen.dk
Spændende fiskegrej til en god pris!
My Fish Poster
Få din helt egen fiskeplakat!
Isfiskeri efter gedder med elektrikerrør
Fiskekalender
I
januar
måned er det tid til at fange
aborre, gedde, skalle, regnbueørred, brasen, bækørred, torsk, rudskalle, sild, havørred og mange flere.
Læs mere om fiskeriet i januar
Vælg måned, og se fangster
- Vælg måned -
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Årets største fisk
1.
Gedde
9,120 kg.
2.
Regnbueørred
2,590 kg.
3.
Sortvels
0,300 kg.
4.
Smelt
0,050 kg.
Vis mere statistik...
Hyppige fangster
1.
Aborre
610 fangster.
2.
Skalle
334 fangster.
3.
Gedde
326 fangster.
4.
Regnbueørred
215 fangster.
5.
Rudskalle
150 fangster.
6.
Bækørred
146 fangster.
7.
Skælkarpe
144 fangster.
8.
Havørred
123 fangster.
9.
Torsk
122 fangster.
10.
Skrubbe
113 fangster.
Vis mere statistik...
Vent venligst...