Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Slethvarre (Scophthalmus rhombus)

Slethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovplade
Slethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovpladeSlethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovpladeSlethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovpladeSlethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovplade
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du slethvarre

Slethvarren er en fladfisk. Slethvarren er i jere grad en rovfisk end de andre danske fladfiskearter skrubbe, ising, rødspætte og tunge, og derfor har den også en større mund end disse arter. Slethvarren har dog den store mund til fælles med en anden dansk fladfiskeart, nemlig pighvarren. Slethvarren og pighvarren findes ofte de samme steder, men man kan skelne dem fra hinanden, ved at pighvarren er næsten cirkelformet, hvor slethvarren er lidt mere langstrakt. Desuden er slethvarren helt glat på oversiden, hvor pighvarren har adskillige tydelige torne eller pigge.
Slethvarrer kaldes nogle steder for rovplader.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man slethvarre?

Da slethvarren er en rigtig rovfisk, fanges den som regel også på levende eller døde agnfisk, eller på fiskestykker. En hel levende eller død tobis er en fantastisk agn til slethvarrer, men en halv tobis eller et stykke sild eller hornfisk kan også fungere helt fint. Agnen fiskes som regel på et bundrig, men på lavvandede områder kan det også være effektivt, at fiske agnen lige over bunden under et flåd. Et rig bestående af en kastepirk, 30 cm line og derefter en trekrog kan være det helt rigtige til fiskeri med silde eller hornfiskestrimler. Rigget kastes ud, og trækkes ganske langsomt hen over bunden. Med denne metode får man hurtigt affisket et stort område, men er der sten eller tang på bunden, kan det betyde at man ofte vil få bundbid.
Hvis man fisker med hele døde eller levende tobis, er et rig med vægt i bunden og en eller to linetjavser ovenover det rigtige valg. På hver tjavs bindes en eller to mindre trekroge efter behag, og den hele tobis monteres herpå. Dette rig er velegnet til fiskeri, hvor agnen ikke flyttes aktivt.
Det sker af og til at en slethvar hugger på en pirk eller et blink, men fisker man målrettet efter slethvar, er det bestemt den naturlige agn man skal satse på.

Fiskepladser - Hvor fanges slethvarre?

Slethvarren kan fanges fra land, steder hvor der er dybt ind under kysten, men også fra moler, havneanlæg og naturligvis fra båd. Kyststrækningerne på hele Djursland er ikke et dårligt bud, hvis man gerne vil fange en slethvar.

Spisefisk - Tilberedning af slethvarre

Slethvarren er en god og jt værdsat spisefisk. Når fisken er renset for indvolde og slim, kan den dampes hel i ovnen, eller man kan vælge at skære fileter af fisken, så man slipper for ben i kødet.

Fiskekalender - Hvornår fanges slethvarre?

Slethvarrer fanges som regel ikke ved kysten før april - maj, og fangsterne bliver mere og mere spredte i løbet af august - september.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 10 7670 10 0

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for slethvarre

4 kg line3,790 kg.
6 kg line0,625 kg.
Dansk rekord6,030 kg.

Hvad vejer en slethvarre ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Slethvarre på andre sprog

Engelsk:brill
Tysk:Glatbutt, Kleist
Norsk:slettvar
Svensk:slethvarre
Latin:Scophthalmus rhombus
I Danmark kendes slethvarre også under navnet:
rovplade.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for slethvarre:

Slethvarre: 30 cm. (I saltvand) (Bælterne og Østersøen)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for slethvarre:

Der findes ingen fredningstider for slethvarre.
Find alle fredningstider for danske fisk her


22 fangster af Slethvarre

Vis flere

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk