Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Creeps 4 You
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Slethvarre (Scophthalmus rhombus)

Slethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovplade
Slethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovpladeSlethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovpladeSlethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovpladeSlethvarre (Scophthalmus  rhombus) slethvarrefiskeri, tobis, hornfisk, levende, trekrog, slethvar, rovplade
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du slethvarre

Slethvarren er en fladfisk. Slethvarren er i jere grad en rovfisk end de andre danske fladfiskearter skrubbe, ising, rødspætte og tunge, og derfor har den også en større mund end disse arter. Slethvarren har dog den store mund til fælles med en anden dansk fladfiskeart, nemlig pighvarren. Slethvarren og pighvarren findes ofte de samme steder, men man kan skelne dem fra hinanden, ved at pighvarren er næsten cirkelformet, hvor slethvarren er lidt mere langstrakt. Desuden er slethvarren helt glat på oversiden, hvor pighvarren har adskillige tydelige torne eller pigge.
Slethvarrer kaldes nogle steder for rovplader.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man slethvarre?

Da slethvarren er en rigtig rovfisk, fanges den som regel også på levende eller døde agnfisk, eller på fiskestykker. En hel levende eller død tobis er en fantastisk agn til slethvarrer, men en halv tobis eller et stykke sild eller hornfisk kan også fungere helt fint. Agnen fiskes som regel på et bundrig, men på lavvandede områder kan det også være effektivt, at fiske agnen lige over bunden under et flåd. Et rig bestående af en kastepirk, 30 cm line og derefter en trekrog kan være det helt rigtige til fiskeri med silde eller hornfiskestrimler. Rigget kastes ud, og trækkes ganske langsomt hen over bunden. Med denne metode får man hurtigt affisket et stort område, men er der sten eller tang på bunden, kan det betyde at man ofte vil få bundbid.
Hvis man fisker med hele døde eller levende tobis, er et rig med vægt i bunden og en eller to linetjavser ovenover det rigtige valg. På hver tjavs bindes en eller to mindre trekroge efter behag, og den hele tobis monteres herpå. Dette rig er velegnet til fiskeri, hvor agnen ikke flyttes aktivt.
Det sker af og til at en slethvar hugger på en pirk eller et blink, men fisker man målrettet efter slethvar, er det bestemt den naturlige agn man skal satse på.

Fiskepladser - Hvor fanges slethvarre?

Slethvarren kan fanges fra land, steder hvor der er dybt ind under kysten, men også fra moler, havneanlæg og naturligvis fra båd. Kyststrækningerne på hele Djursland er ikke et dårligt bud, hvis man gerne vil fange en slethvar.

Spisefisk - Tilberedning af slethvarre

Slethvarren er en god og jt værdsat spisefisk. Når fisken er renset for indvolde og slim, kan den dampes hel i ovnen, eller man kan vælge at skære fileter af fisken, så man slipper for ben i kødet.
Fladfisk kan være meget tynde omkring gydningen. Et gammelt ordsprog siger at; Når skoven er grøn, er fladfisken skøn. Altså er fladfisken god at spise, når skovens træer er sprunget ud.

Fiskekalender - Hvornår fanges slethvarre?

Slethvarrer fanges som regel ikke ved kysten før april - maj, og fangsterne bliver mere og mere spredte i løbet af august - september.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 10 7670 10 0

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for slethvarre

4 kg line3,790 kg.
6 kg line0,625 kg.
Dansk rekord6,030 kg.

Hvad vejer en slethvarre ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Slethvarre på andre sprog

Engelsk:brill
Tysk:Glatbutt, Kleist
Norsk:slettvar
Svensk:slethvarre
Latin:Scophthalmus rhombus
I Danmark kendes slethvarre også under navnet:
rovplade.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for slethvarre:

Slethvarre: 30 cm. (I saltvand) (Bælterne og Østersøen)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for slethvarre:

Der findes ingen fredningstider for slethvarre.
Find alle fredningstider for danske fisk her


22 fangster af Slethvarre

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med slethvarre-fangster

Sommerfiskeri med brormand

Lejligheden bød sig endelig til at komme ud at fiske med min bror.
Vi startede ved Glatved. Der var drevet en del skidt ind langs kysten så det var svært at fiske. Det lykkedes mig dog at kaste pirken ud i munden på en sulten slethvar. Fik desuden en hornfisk på flåd med sildestrimler og en bette fjæsingsildeflue.
Efter et par timer hvor vi var blevet træt af at rense krogene for alger kørte vi videre til Grenå. Her var der ikke så meget skidt i vandet til gengæld var der heller ikke ret mange fisk. På 4½ time fik jeg kun en hornfisk og en lille knurhane. Havde dog et monsterhug der nær havde rykket stangen ud af hænderne på mig, men den blev desværre ikke hængende.
Vis hele fangstrapporten

Fangstrapport fra Østjylland, Djursland (Kyst)

Ikke en sky på himlen og fralandsvind på Djurslands østkyst, det måtte betyde en tur til rovplade pladsen. Jeg ankom til pladsen sammen med min bror ved 12 tiden. Vandet var helt stille og klart, perfekt til lidt fiskeri efter slethvarrer og pighvarrer med sildestrimler! Der gik ikke længe, før der var bud efter vores bundfiskede sildestrimler. Det var fjæsingerne der havde fundet vores agn, og fjæsingerne blev ved med at hugge det meste af eftermiddagen. Ind imellem fjæsingerne kom der også nogle slethvarrer på land, jeg fik en undermåler, imens min bror fik en på 30 cm. og en på 35 cm. som kom med hjem. Min bror fik også en rigtig flot havørred på 44 cm / 1 kilo, på hans bundfiskede sildestrimmel. Vi forsøgte os også med små rejer på bundforfang, det gav også fjæsinger, men også en del mindre skrubber og isinger. En god dag ved kysten med 1 havørred, 2 slethvarrer og 10 store fjæsinger til fryseren!
Vis hele fangstrapporten

Fangstrapport fra Østjylland, Djursland (Kyst)

En kysttur med overnatning på Djursland. Fredag aften var der masser af skidt / trådalger i vandet, så det var svært at fiske, men vi fik da en enkelt slethvar og en lille ising. Lørdag morgen var der lidt mindre skidt i vandet, men fiskene var der stadigt få af, det blev til en lille skrubbe og 2 slethvarrer, den ene slethvar var over målet.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Levende agn til fisketuren - levering lige til døren
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk