Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson

Brasen (Abramis brama)

Brasen (Abramis brama) brasenfiskeri, fredfisk, majs, regnorm,
Brasen (Abramis brama) brasenfiskeri, fredfisk, majs, regnorm, Brasen (Abramis brama) brasenfiskeri, fredfisk, majs, regnorm, Brasen (Abramis brama) brasenfiskeri, fredfisk, majs, regnorm, Brasen (Abramis brama) brasenfiskeri, fredfisk, majs, regnorm,

Kendetegn - Sådan kender du brasen

Brasen kendes på den je fladtrykte kropsform, og en mund som er nedadrettet, og som kan skydes ud. Brasen og flire ligner hinanden meget, dog har fliren et større øje end brasen. Man har førhen sagt, at diameteren på flirens øje er lige så stor som afstanden fra øjet til snudespidsen. Dette kendetegn kan dog ikke altid bruges til at skelne flire fra brasen, da mindre brasener også har et forholdsvist stort øje. Fliren har ofte rødlige finner. Brasen bliver desuden større end flire.

Brasenfiskeri - Hvordan fanger man brasen?

Brasen fanges normalt på naturlig agn som regnorm, majs eller små boilies. Dog kan brasen også tage fluer, små spinnere og blink. Agnen skal serveres tæt på bunden, enten med et bundrig eller under et flåd.

Fiskepladser - Hvor fanges brasen?

Brasen findes i mange åer, søer og moser. Brasen findes bl.a. i Susåen, Gudenåsystemet og i Århus Å.

Spisefisk - Tilberedning af brasen

Brasen spises normalt ikke i Danmark. Dog har den tidligere været brugt til fiskefrikadeller og lignende.

Hvor stor kan en brasen blive?

Den tungeste brasen indrapporteret på FiskeFoto vejer 3 kg. Den officielle danske lystfiskerrekord for brasen er 8,2 kg. Den længste brasen indrapporteret på FiskeFoto er 61 cm. lang. Den officielle danske lystfiskerrekord målt i længde er for brasen 71 cm.

Fiskekalender - Hvornår fanges brasen?

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
63417212619813450

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for brasen

Fluefanget5,500 kg.
Længderekord71,0 cm.
Dansk rekord8,200 kg.

Hvad vejer en brasen ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Sammenlign billeder af brasen med billeder af en anden fiskeart

Vælg en fiskeart på listen:

Brasen på andre sprog

Engelsk:bream
Tysk:Brasse
Norsk:brasme
Svensk:braxen
Latin:Abramis brama
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for brasen:

Der findes ingen mindstemål for brasen.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for brasen:

Der findes ingen fredningstider for brasen.
Find alle fredningstider for danske fisk her


126 fangster af Brasen

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med brasen-fangster

Medekonkurrence

Søndag D. 18 var der medekonkurrence i Høng sportsfiskerforening og vi skulle denne gang til Tuelsø lidt udenfor Sorø. 7 mand deltog og da vi kom frem var der lodtrækning om pladserne. Fik plads nr 1 som fra tidligere skulle være en dårlig plads. Grejet blev gjort klar og det blev fodret op og kl 9 startede fiskeriet. Den første time til halvanden skete der ikke ret meget på min plads og min sidemand hev den ene brasen i land efter den anden, men så begyndte mit foder åbenbart at virke og jeg begyndte endelig, at fange fisk. Da fiskeriet stoppede kl 14 viste det sig, at jeg havde fanget flest fisk og dermed vandt jeg medekonkurrencen. Min samlede vægt af fisk var på 25,275 kg og min sidemand som blev nr 2 havde 18,150 kg. Min største brasen vejede 1,875 og er ny PR. Min plads var nu ikke så dårlig alligevel.
Vis hele fangstrapporten

Skjern Bådehavn med Jørn UL og Pausefiskeren

Den lille vestjyske havn skulle have besøg af hele 3 amatørfiskere idag... Jørn (https://ulfisk.com/) , Pausefiskeren (https://pausefiskeren.dk/) og naturligvis mig selv.
Jørn og jeg ankom først til havnen, og lidt senere kunne Pausefiskeren også indfinde sig. Vi fik forfodret lidt til søens fredfisk, og forfodringen lokkede i hvert tilfælde brasener til, for dem fik vi en del af i løbet af aftenen. De eftertragtede sudere eller måske karper så vi ikke noget til, men ud over brasener kom der da også lidt aborrer, skaller og fine rudskaller på land.
En hyggelig aften med lidt flere fiskehistorier end fisk.
Vis hele fangstrapporten

Brasen på jigg

Dejligt solskinsvejr og en ny sø som skulle udforskes. Jeg havde fået lov at fiske i en større sø, som man ellers normalt ikke må fiske i. Søen er omgivet af træer, og er forholdsvist dyb og meget klarvandet... så chancen for en stor aborre eller gedde skulle være til stede.
Jeg søsatte min trofaste flydering, og startede fiskeriet med min aborre-dræber Ned Rig TRD... En lidt speciel jigg, som jeg før har fanget mange aborrer på, men efterhånden også en del gedder. Jeg fangede hurtigt den første lille aborre, men der var ret langt imellem snapsene. Under et udhængende birketræ fik jeg et anderledes hug. Det var ikke en vandplante, for der var liv i den halvtunge klump for en den af linen... En brasen - på jigg! Så har jeg også prøvet det. Den store jigg var fuldstændigt gemt i munden, så der er ingen tvivl om at brasenen har hugget på jiggen, og det er da også noget man af og til rer om. Brasenen var lige over den halve meter, og vejede lidt over halvandet kilo. Fiskeriet fortsatte med spredte fangster af småaborrer... På det lave vand så jeg nogle skaller, så jeg riggede om til en lille enkeltkrog, som jeg agnede med en rød powerbait majs-imitation, i mangel på bedre. Først fangede jeg nogle små aborrer på den røde majs, men til sidst lykkedes det også at få en skalle. 3 arter var i hus ... hvad kunne det næste blive? en lille gedde på 55 cm. Hen på aftenen fik jeg en lidt større aborre på. Den huggede helt inde under et væltet træ, og trak en hel stime af aborrer på 300 - 500 gram med sig. Den krogede aborre faldt desværre af tæt på flyderingen, og så forsvandt stimen med det samme! Ævæv... En fin dag på søen, uden de helt store rovfisk, men en overraskelse i form af brasenen som huggede på min store aborre-jigg.
Vis hele fangstrapporten

Fredfisk fra Fyel, og et par aborrer

En tur til Fyel Mose efter en stor regnbueørred, guldørred, bækørred, karpe - eller hvad der nu kunne gemme sig i sådan en sø! Jeg fiskede med fluestang og med prop og regnorm. Der var masser af regnbueørreder og guldørreder i søen, og jeg så også en enkelt bækørred på et par kilo. Ørrederne ville dog ikke rigtigt bide, selvom at de var ret aktive.
Jeg spottede nogle store fisk som gik og spiste fra bunden på det lave vand. Det lignede ikke karper, så det var nok brasener. Jeg justerede mit flåd, så regnormen blev fisket på bunden, og kastede til fiskene. Ret hurtigt tog en fisk ormen, og ind kom en fin brasen på næsten 2 kilo og lige over ½ meter i længden. På trods af den fine størrelse fightede brasenen ikke særligt meget, men de er jo heller ikke kendte for at levere den store fight. Ud over brasen fik jeg også nogle aborrer og skaller på orm og prop. Ørreder blev det ikke til i dag.
Fyel Mose er et rigtigt fint og naturskønt sted, som bestemt er et besøg værd.
Vis hele fangstrapporten

Den Gamle Mose igen

For et par dage siden fiskede jeg i Den Gamle Mose (se rapport: http://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/overnatning-i-den-gamle-mose-gav-skalle-rudskalle-brasen-aborre-og-gedde/1377 ) Målet var sudere og ål, men det blev kun til aborre, skalle, rudskalle, brasen og gedde... Men mosen skulle have endnu et besøg. Jeg fiskede denne gang i en anden og større sø i mosen. Jeg fangede hurtigt de 3 nemme arter, skalle, rudskalle og aborre... Og der skulle heller ikke gå længe før jeg fik en brasen. Ved 12 tiden lagde jeg mig til at sove på broen ved søen, imens 2 stænger fiskede regnorm på bunden. Det var dog ikke så nemt at få noget søvn, for jeg blev hele tiden vækket af bimlen fra mine åleklokker - brasen - brasen og brasen. Ingen storål eller sudere Næste morgen fangede jeg en fin gedde på 78 cm.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk