Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson

Helt (Coregonus laveratus)

Helt (Coregonus laveratus) heltfiskeri,
Helt (Coregonus laveratus) heltfiskeri, Helt (Coregonus laveratus) heltfiskeri, Helt (Coregonus laveratus) heltfiskeri, Helt (Coregonus laveratus) heltfiskeri,

Kendetegn - Sådan kender du helt

Helten er en sølvskinnende laksefisk, som nemt kendes på den meget specielle spidse næse. Desuden har helten en fedtfinne, hvilket kendetegner laksefisk. Helten kan minde om stalling, men stallingen har en meget j rygfinne, det har helten ikke.

Heltfiskeri - Hvordan fanger man helt?

Helt kan bl.a. fanges på regnorme og maddiker, men til tider fanges de og på kunstagn som flue og spinner. Helten kan både jage føde på bunden, midt i vandet og på overfladen, men mange steder beskrives fiskeri med naturlig agn på bunden som en god metode til at fange helt. En regnorm fisket på et bundforfang eller under et flåd tæt på bunden, er derfor ikke et dumt bud på en god metode til at fange helt.
Helten giver en udmærket fight.

Fiskepladser - Hvor fanges helt?

Helt kan både leve i brakvand og i ferskvand. Helt findes bl.a. i Ringkøbing Fjord, Stadil Fjord, Nissum Fjord, Tange Sø, Mossø, Gudenåen, Randers Fjord, Venner Å og i Susåen.

Spisefisk - Tilberedning af helt

Helten er en god spisefisk, og flere steder i landet er der tradition for at røge helt.

Hvor stor kan en helt blive?

Den tungeste helt indrapporteret på FiskeFoto vejer 1,12 kg. Den officielle danske lystfiskerrekord for helt er 2,77 kg. Den længste helt indrapporteret på FiskeFoto er 48 cm. lang. Den officielle danske lystfiskerrekord målt i længde er for helt 61,5 cm.

Fiskekalender - Hvornår fanges helt?

Helten gyder i vintermånederne, og i forbindelse med gydningen kan den nogle steder findes i store stimer. Bemærk at der findes lokale mindstemål og fredningstider for helt.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
10 0 40 0 0 0 0 0 0 2

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for helt

2 kg line1,215 kg.
4 kg line2,010 kg.
6 kg line1,750 kg.
Fluefanget0,525 kg.
Længderekord61,5 cm.
Dansk rekord2,770 kg.

Hvad vejer en helt ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Sammenlign billeder af helt med billeder af en anden fiskeart

Vælg en fiskeart på listen:

Helt på andre sprog

Engelsk:common whitefish
Tysk:Grosse Maräne
Norsk:sik
Svensk:sik
Latin:Coregonus laveratus
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for helt:

Helt: 36 cm. (I ferskvand)
Helt: 34 cm. (I saltvand) (Nordsøen, herunder Limfjorden og Ringkøbning Fjord )
Helt: 36 cm. (I saltvand) (Øvrige farvande)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for helt:

Helt: 1. november - 31. januar (I ferskvand)
Helt: 1. november - 31. januar (I saltvand) (Overalt)
Helt: 1. oktober - 31. marts (I saltvand) (Nissum Fjord)
Helt: 1. november - 29. februar (I saltvand) (Ringkøbing og Stadil Fjord)
Find alle fredningstider for danske fisk her


7 fangster af HeltUdvalgte fangstrapporter med helt-fangster

Held med Helten

- Et sats på aborre og diverse sidegevinster endte op med en rigtig lækker art til UL-scorekortet; helten fighter ganske suverænt - og så er den jo gudesmuk!
Vis hele fangstrapporten

Heltene

Dejligt varmt, super dag og Superhelte!!!!!

Temperaturen sagde 18 grader. Vi havde længe ønsket os at fange Helt. Vi fik så idag muligheden for at prøve, om det kunne lade sig gøre. Sørme ikke. 8 stk oppe at vende. Største på 32 cm. C&R fiskeri sikke en smuk fisk!
Vis hele fangstrapporten

Helt vildt heltfiskeri

For en uge siden, fik jeg en ny ferskvandsart til min artsliste... en lille knude. Se rapporten her:
https://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/knude-en-ny-fiskeart-ferskvandskvabbe/3071 Det måtte jo være årets jdepunkt, men det blev det ikke helt. For på en tur rundt om Ringkøbing Fjord i Vestjylland, stødte jeg på en stor stime af helt. En fisk som jeg aldrig har fanget, eller været i nærheden af at fange. Heltene samler sig om vinteren for at gyde. I denne periode er de fredede i Ringkøbing Fjord, så de må ikke hjemtages. Jeg overtalte mig selv til, at jeg dog godt kunne tillade mig at fange en helt, for derefter at genudsætte den.
Det var dog nemmere sagt end gjort. Selvom at der var vanvittigt mange helt, så de slet ikke ud til at være interesserede i at spise. Jeg fiskede i mange timer midt i stimen af helt, uden det mindste nap. Regnormen blev serveret 10 cm. under vandoverfladen, midt i vandsøjlen og ved bunden, men det gjorde ingen forskel. Jeg forsøgte også med forskellige størrelser af orm, ja selv helt små stykker på 1 cm. På et tidspunkt lod jeg proppen drive, for at holde en pause i fiskeriet. Den drev væk fra stimen af helt, og stødte på et tidspunkt på grund på lavere vand... Men så skete der noget. Penneflådet hoppede først lidt op og ned, og blev så løftet helt op, så det lagde sig ned på vandoverfladen. Modhug, og så var der sku helt på krogen! Helten faldt desværre af, tæt på netkanten - FOR FANDEN! Men nu havde jeg måske fundet metoden. Jeg satte ny orm på krogen, en mellemstørrelse orm på omkring 5 cm. Flåd og orm blev kastet til samme spot, og ret hurtigt var der nap igen.. Ormen blev løftet fra bunden, og penneflådet lagde sig på overfladen. Denne gang kom fisken med ind, fedt fedt fedt! En ny og lumsk art til artslisten. Jeg fortsatte fiskeriet en halv time, og fangede yderligere 3 helt. Så måtte fiskene hellere få fred til gydningen, og jeg kunne sætte et kryds ud for helt på artslisten. Fantastisk! God jul.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk