Kendetegn - Sådan kender du makrel
Makrellen kendes på dens strømlinede kropsform og det karakteristiske sorte og grønne tigermønster på ryg og side.
Makrellen fighter voldsomt når den sidder på krogen, og et
makrelforfang med 5
makreller kan virkeligt sætte grejerne på en prøve!
Fangstmetoder - Hvordan fanger man makrel?
Den mest effektive måde at fange
makreller på, vil ofte være spinnefiskeri med en
kastepirk eller et
blink, kombineret med et
makrelforfang eller et
sildeforfang. Pirk eller
blink monteres for enden af forfanget, forfanget kastes ud, og får lov til at synke til bunden. Derefter spinnes der ind i små lokkende ryk, og forhåbentligt hugger
makrellen på en af forfangets glinsende
fluer, eller måske på pirken eller
blinket. Har man mulighed for at fiske fra båd, kan dørgning med
blink og
makrelforfang også være utroligt effektivt.
Makrelforfanget som har større kroge end
sildeforfanget, kroger uden tvivl
makrellen bedst, og man mister dermed ikke så mange
makreller ved fiskeri med
makrelforfang, som ved fiskeri med
sildeforfang.
Sildeforfanget med dets små kroge, har til gengæld den fordel, at man har gode chancer for bifangster i form af tobis og
sild, som i øvrigt er fremragende agn til medefiskeri efter
makreller!
Medefiskeri efter
makreller foregår med et fastmonteret
flåd, eksempelvis et bobleflåd, eller med et gennemløbsflåd. Gennemløbsflådet gør det muligt, at fiske agnen mange meter under overfladen, men det kræver en smule mere grej, end det simple bobleflåd. Agnen kan som før nævnt være en
sildestrimmel eller en helt tobis, men
hornfiskestrimler eller rejer er også gode agn til
makrel. Agnen monteres på en
trekrog, og fiskes minimum 1 meter under
flådet. Det kan være en god ide at forsøge sig med forskellige dybder, især hvis man fisker på dybt vand, eksempelvis i havnebassiner eller fra båd. Det er en god ide at montere et
kuglebly ca. 20 cm. fra
trekrogen, for at sikre, at agnen ikke kommer til at hænge i vandoverfladen.
Fiskepladser - Hvor fanges makrel?
Makreller fanges som regel fra moler, i havne eller fra båd.
Makrellerne går nemlig normalt ikke ind på det helt lave vand, ligesom
havørred og
hornfisk gør. Kendte pladser til
makrelfiskeri er eksempelvis molerne ved Hvide Sande, Thorsminde Havn, Århus Havn og Grenaa Havn.
Spisefisk - Tilberedning af makrel
Makrellen er en fantastisk spisefisk, og den er nem og hurtig at rense. Hovedet på
makrellen skæres af, bugen sprættes op, og indvoldene fjernes. Eventuelt kan skællene skrabes af med bagsiden af en kniv eller med en børste. Ønsker man at skære fileterne af
makrellen, behøver man ikke at fjerne hoved og indvolde. I stedet ligges et snit med en skarp filetkniv, lige bag ved gællerne og ind til rygraden. Kniven drejes og føres hen langs rygraden i retning af halen, og så er fileten fri. Derefter kan bugbenene skæres af, og de sidste ben kan tages med en pincet eller en tang.
Makrel fordærves hurtigt, så det er en god ide, at sørge for at fiskene kan komme på køl, umiddelbart efter at de er kommet på land. En køletaske med køleelementer eller en spand med isvand er det bedste, men køligt havvand i en spand, kan også gøre det.
Den hele
makrel kan eksempelvis dampes i ovnen eller steges på grillen. I begge tilfælde pakkes
makrellen helt eller delvist ind i sølvpapir, sammen med salt, peber og krydderurter efter behag.
Makrelfileter kan vendes i æg og rugmel, og steges i fedtstof på en varm pande.
Makrel er en rigtigt sommerspise, og kan eksempelvis serveres med kartoffelsalat.