Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Makrel (Scomber scombrus)

Makrel (Scomber scombrus) makrelfiskeri, forfang, flue, røget makrel, flåd, agnfisk, fight, minitun,
Makrel (Scomber scombrus) makrelfiskeri, forfang, flue, røget makrel, flåd, agnfisk, fight, minitun, Makrel (Scomber scombrus) makrelfiskeri, forfang, flue, røget makrel, flåd, agnfisk, fight, minitun, Makrel (Scomber scombrus) makrelfiskeri, forfang, flue, røget makrel, flåd, agnfisk, fight, minitun, Makrel (Scomber scombrus) makrelfiskeri, forfang, flue, røget makrel, flåd, agnfisk, fight, minitun,
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du makrel

Makrellen kendes på dens strømlinede kropsform og det karakteristiske sorte og grønne tigermønster på ryg og side. Makrellen fighter voldsomt når den sidder på krogen, og et makrelforfang med 5 makreller kan virkeligt sætte grejerne på en prøve!

Fangstmetoder - Hvordan fanger man makrel?

Den mest effektive måde at fange makreller på, vil ofte være spinnefiskeri med en kastepirk eller et blink, kombineret med et makrelforfang eller et sildeforfang. Pirk eller blink monteres for enden af forfanget, forfanget kastes ud, og får lov til at synke til bunden. Derefter spinnes der ind i små lokkende ryk, og forhåbentligt hugger makrellen på en af forfangets glinsende fluer, eller måske på pirken eller blinket. Har man mulighed for at fiske fra båd, kan dørgning med blink og makrelforfang også være utroligt effektivt. Makrelforfanget som har større kroge end sildeforfanget, kroger uden tvivl makrellen bedst, og man mister dermed ikke så mange makreller ved fiskeri med makrelforfang, som ved fiskeri med sildeforfang. Sildeforfanget med dets små kroge, har til gengæld den fordel, at man har gode chancer for bifangster i form af tobis og sild, som i øvrigt er fremragende agn til medefiskeri efter makreller!

Medefiskeri efter makreller foregår med et fastmonteret flåd, eksempelvis et bobleflåd, eller med et gennemløbsflåd. Gennemløbsflådet gør det muligt, at fiske agnen mange meter under overfladen, men det kræver en smule mere grej, end det simple bobleflåd. Agnen kan som før nævnt være en sildestrimmel eller en helt tobis, men hornfiskestrimler eller rejer er også gode agn til makrel. Agnen monteres på en trekrog, og fiskes minimum 1 meter under flådet. Det kan være en god ide at forsøge sig med forskellige dybder, især hvis man fisker på dybt vand, eksempelvis i havnebassiner eller fra båd. Det er en god ide at montere et kuglebly ca. 20 cm. fra trekrogen, for at sikre, at agnen ikke kommer til at hænge i vandoverfladen.

Fiskepladser - Hvor fanges makrel?

Makreller fanges som regel fra moler, i havne eller fra båd. Makrellerne går nemlig normalt ikke ind på det helt lave vand, ligesom havørred og hornfisk gør. Kendte pladser til makrelfiskeri er eksempelvis molerne ved Hvide Sande, Thorsminde Havn, Århus Havn og Grenaa Havn.

Spisefisk - Tilberedning af makrel

Makrellen er en fantastisk spisefisk, og den er nem og hurtig at rense. Hovedet på makrellen skæres af, bugen sprættes op, og indvoldene fjernes. Eventuelt kan skællene skrabes af med bagsiden af en kniv eller med en børste. Ønsker man at skære fileterne af makrellen, behøver man ikke at fjerne hoved og indvolde. I stedet ligges et snit med en skarp filetkniv, lige bag ved gællerne og ind til rygraden. Kniven drejes og føres hen langs rygraden i retning af halen, og så er fileten fri. Derefter kan bugbenene skæres af, og de sidste ben kan tages med en pincet eller en tang. Makrel fordærves hurtigt, så det er en god ide, at sørge for at fiskene kan komme på køl, umiddelbart efter at de er kommet på land. En køletaske med køleelementer eller en spand med isvand er det bedste, men køligt havvand i en spand, kan også gøre det.
Den hele makrel kan eksempelvis dampes i ovnen eller steges på grillen. I begge tilfælde pakkes makrellen helt eller delvist ind i sølvpapir, sammen med salt, peber og krydderurter efter behag. Makrelfileter kan vendes i æg og rugmel, og steges i fedtstof på en varm pande. Makrel er en rigtigt sommerspise, og kan eksempelvis serveres med kartoffelsalat.

Fiskekalender - Hvornår fanges makrel?

Makreller fanges typisk fra maj til oktober, men jsæsonen må siges at være juli - september. Ved den jyske vestkyst, plejer der at være godt fiskeri efter makreller, når vinden har været i øst et par dage (fralandsvind).
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
10 0 0 422262622210

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for makrel

2 kg line1,500 kg.
4 kg line1,300 kg.
6 kg line1,590 kg.
Fluefanget1,225 kg.
Dansk rekord2,440 kg.

Hvad vejer en makrel ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Makrel på andre sprog

Engelsk:mackerel
Tysk:Makrele
Norsk:makrell
Svensk:makrill
Latin:Scomber scombrus
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for makrel:

Makrel: 30 cm. (I saltvand) (Nordsøen, herunder Limfjorden og Ringkøbing Fjord)
Makrel: 20 cm. (I saltvand) (Kattegat/Skagerrak)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for makrel:

Der findes ingen fredningstider for makrel.
Find alle fredningstider for danske fisk her


105 fangster af Makrel

Vis flere

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk