Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Creeps 4 You
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Rimte (Leuciscus idus)

Rimte (Leuciscus idus) rimtefiskeri, brød, strandkarpe, emde
Rimte (Leuciscus idus) rimtefiskeri, brød, strandkarpe, emdeRimte (Leuciscus idus) rimtefiskeri, brød, strandkarpe, emdeRimte (Leuciscus idus) rimtefiskeri, brød, strandkarpe, emdeRimte (Leuciscus idus) rimtefiskeri, brød, strandkarpe, emde
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du rimte

Rimten er en sølvskinnende fisk, som nemt kan forveksles med skalle og strømskalle. Rimten har dog færre skæl end skalle og strømskalle, idet den kun har 55 - 61 skæl langs sidelinjen.
Rimten bliver forholdsvist stor, det er ikke unormalt at fange rimter på over 2 kilo.
Rimten findes i en rød/gul udgave, en såkaldt guldrimte. Guldrimterne kan købes i havecentre til brug i havedamme, men som med mange andre havedamsfisk er de også udsat flere steder i naturen. Guldrimten er samme art som den normale rimte, ligesom at guldfisk / sølvkarusse, guldrudskalle / rudskalle og guldsuder / suder også er samme art.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man rimte?

Når rimterne i åen skal findes, kan det være effektivt at forfodre med små stykker af flydende franskbrød. Brødstykkerne bliver ført ned af åen med strømmen, og på den måde får man hurtigt afsøgt et langt stykke å for rimter. Rimterne tager ofte brød fra overfladen, så det er nemt at spotte rimterne, når de går ombord i forfodringen. Når rimterne tager brød i overfladen, fiskes et stykke brød på en enkeltkrog i området hvor rimterne spiser. Over krogen kan man med fordel have et lille klart bobleflåd, for at give kastevægt, men går fiskene tæt på breden, kan der fiskes med ren line og enkeltkrog. Når rimten tager brødet i overfladen, gives der modhug med det samme. Rimter fighter ikke særligt godt i forhold til deres størrelse, men de er alligevel spændende fisk at fange.
Rimter kan også fanges på regnorm fisket under flåd.

Fiskepladser - Hvor fanges rimte?

Rimter findes ofte i åer, men også i nogle søer. I Jylland findes der rimter i Gudenåen og i Vidåen, på Fyn i Odense Å og på Sjælland i Susåen, Tryggevælde Å, Køge Å og i Nivå.

Spisefisk - Tilberedning af rimte

Rimter spises normalt ikke i Danmark.

Fiskekalender - Hvornår fanges rimte?

Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
10 272453370 0

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for rimte

Fluefanget2,625 kg.
Dansk rekord3,750 kg.

Hvad vejer en rimte ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Rimte på andre sprog

Engelsk:ide, orfe
Tysk:Orfe
Norsk:vederbuk
Svensk:id, ort
Latin:Leuciscus idus
I Danmark kendes rimte også under navnene:
strandkarpe og emde.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for rimte:

Der findes ingen mindstemål for rimte.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for rimte:

Der findes ingen fredningstider for rimte.
Find alle fredningstider for danske fisk her


35 fangster af Rimte

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med rimte-fangster

Nye arter fra Stauning Havn

Kasper og jeg havde aftalt at tage en tur til det vestjyske for at jage nye arter. Første stop gav intet, og næste stop var Stauning Havn. Her fiskede jeg tidligere på året efter strømskalle men uden held, den var på ønskelisten igen i dag.

Vi lagde ud med at fiske i bunden af havnen, fordi der umiddelbart var forbud de andre steder.

Det gav hurtigt en skalle til Kasper, indtil jeg påpegede, at nogle af skallerne her i havnen havde helt blanke øjne. Så viste det sig at være en rimte, og dem har jeg jagtet hele sommeren uden held, så jeg fik travlt. Heldigvis gav det hurtigt en rimte, og så var både turens første fisk og nye art på plads.

Vi fiskede videre på pladsen for at få en grundling. Det blev dog ikke til noget så vi gik længere ud i havnen og fandt et sted med fiskemuligheder. Samtidig var der masser af overfladeaktivitet, som Kasper mente måtte være strømskaller. Jagten gik ind!

Det gav dog ikke rigtig noget udover nogle halvstore aborrer. Jeg fiskede tæt på nogle siv, og her var masser af hug, men fiskene var hulens svære at kroge. Det lykkedes først efter tyve minutter, og så viste det sig at være en ret lille, helt almindelig, rødøjet skalle.

Jeg fiskede videre og fik lidt hug omkring strømskallerne, men de huggede ikke rigtigt. Efter noget tid lykkedes det dog at få kroget en fisk, og det var ganske rigtigt en strømskalle. To ny arter!

Herefter havde jeg brudt koden, og i alt fik jeg fire eller fem strømskaller, inden vi kørte mod shelteret.
Vis hele fangstrapporten

Stor rimte fra åen

Åen skulle liiiiige have et besøg til, efter at jeg sidste gang jeg besøgte åen fik en god rimte på 50 cm. og 2,1 kilo. Det skulle ikke tage lang tid at få en rimte idag. Jeg smed først lidt franskbrød ud, som flød ned af åen, en rimte tog brødet, og min krog agnet med flydende brød blev sendt ned af strømmen. Den store rimte sugede brødet fra overfladen, modhug og kort efter var den i nettet. En fin rimte også på 50 cm. men denne gang lidt tyndere med 1,95 kilo. Jeg fik også et par skaller og en brasen på turen.
Vis hele fangstrapporten

Personlig rekord i rimte

Et smut til åen, hvor jeg startede med at fiske lidt efter aborrer. De små aborrer huggede godt, og på kort tid fik jeg over 20 aborrer. Jeg havde lidt toastbrød med, som jeg smed ud som små flydende stykker forfodring. Kort efter tog en stor fisk brødet... det måtte næsten være en rimte. Jeg så flere gange store fisk tage brødet, og til sidst lykkedes det mig at få en af fiskene til at tage brødet på min krog. Efter en typisk kort rimtefight kom en rigtigt fin rimte på 50 cm. og 2,1 kilo i nettet. En god fisk som slog min tidligere personlige rekord på 1,75 kilo. Fedt med et godt rimtevand i nabolaget.
Vis hele fangstrapporten

Fine rimter på flydende brød med Jørn ULFisk.com

Jeg havde i et stykke tid snakket om forskellige fiskearter og fiskespots med Jørn fra www.ulfisk.com, og idag skulle vi fiske lidt sammen. Jørn fisker nærmest udelukkende med UL grej, altså meget korte og lette stænger og hjul. En rimte manglede Jørn at fange på UL-stangen, så vi kørte sammen til Gudenåen ved Randers, for at se om vi kunne dappe nogle rimter på flydende brød. Efter en kop morgenkaffe ved åen, og en hurtig gennemgang af grejet, gik vi sammen ned langs åen. Vi kastede små stykke af toastbrød og flute i vandet, og fulgte det nedstrøms, i håb om at nogle rimter ville tage det i overfladen. På det første stræk var der ikke rigtigt held ved det, så vi gik opstrøms, og kastede lidt brød ud. Her så det bedre ud, og flere fisk tog det flydende brød. Jørn fiskede først til fiskene, og ret hurtigt var hans første UL-rimte på land. En fin fisk på omkring den halve meter og 1½ kilo. Så var det min tur... vi fandt nogle flere spisende rimter, og jeg fik med min lille UL-stang kastet ud til fisken, som omgående indhalerede brødet fra overfladen. I modhugget hoppede rimten fri af vandet, plaskede to gange i overfladen, og fulgte så uden yderligere fight med til kanten. Rimten er ikke den store fighter, men man får da lidt mere ud af dem, når der fiskes med let grej. Vi så flere spisende fisk, og jeg fik da også endnu en rimte senere på dagen. Under et udhængende træ spottede Jørn en stime aborrer som jagede noget i overfladen. Vandet i Gudenåen var spritklart, så man kunne tydeligt se stimen af små aborrer som stod i skyggen under træet. En orm blev listet ind under træet, og med det sammen var der hug. En flot lille Gudenå-aborre. Jeg fangede i alt 3 - 4 af de små aborrer. Ud over rimter og aborrer, fik jeg også en lille løje på en flådfisket regnorm. En hyggelig tur til åen med Jørn...
Vis hele fangstrapporten

Rimte fra Gudenåen ved Randers

Et kort stop ved Gudenåen ved Randers, hvor jeg lige ville se om jeg kunne få mig en rimte... Der var ikke mange at spotte, men den ene jeg så, fik jeg lokket til at bide på mit flådfiskede stykke franskbrød. Slap og kort fight som sædvanligt Næste gang må det blive på UL grej.
Vis hele fangstrapporten

Fangstrapport fra Østjylland, Gudenåen ved Randers (Å / bæk)

Så kom der en helt ny art på min artsliste, en fantastisk flot rimte! Rimten blev også art nr. 40 i år, så jeg klager ikke.
Jeg havde fået et tip til et godt stræk af Gudenåen af Casper Soelberg. Da jeg ankom til åen forfodrede jeg med brød nogle forskellige steder. Der var masser af mindre fisk som nappede til brødet, det har nok været skaller - eller måske små rimter? Men pludseligt dukkede der også en større fisk op, en flot brunlig rimte. Rimten svømmede rundt og åd brød fra overfladen lige for næsen af mig, så det var nemt for mig at sænke min agnede krog ned for næsen af den. Uden tøven to den brødklumpen, modhugget faldt - og en lille slap fight gik i gang. Der var mildest talt ikke meget fight i rimten, men flot var den! Rimten målte 49 cm og vejede ca. 1750 gram. Lidt længere nedstrøms fik jeg fodret nogle fler rimter op, og her lykkedes det mig at få to rimter på 46 og 34 cm. Disse rimter fightede heller ikke vandvittigt meget.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Levende agn til fisketuren - levering lige til døren
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk