Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Pighvarre (Scophthalmus maximus)

Pighvarre (Scophthalmus maximus) pighvarfiskeri, tobis, sild, levende, trekrog, pighvar, rovplade
Pighvarre (Scophthalmus maximus) pighvarfiskeri, tobis, sild, levende, trekrog, pighvar, rovpladePighvarre (Scophthalmus maximus) pighvarfiskeri, tobis, sild, levende, trekrog, pighvar, rovpladePighvarre (Scophthalmus maximus) pighvarfiskeri, tobis, sild, levende, trekrog, pighvar, rovpladePighvarre (Scophthalmus maximus) pighvarfiskeri, tobis, sild, levende, trekrog, pighvar, rovplade

Kendetegn - Sådan kender du pighvarre

Pighvarren er en fladfisk. Pighvarren er i jere grad en rovfisk end de andre danske fladfiskearter skrubbe, ising, rødspætte og tunge, og derfor har den også en større mund end disse arter. Pighvarren har dog den store mund til fælles med en anden dansk fladfiskeart, nemlig slethvarren. Slethvarren og pighvarren findes ofte de samme steder, men man kan skelne dem fra hinanden, ved at pighvarren er næsten cirkelformet, hvor slethvarren er lidt mere langstrakt. Desuden er slethvarren helt glat på oversiden, hvor pighvarren har adskillige tydelige torne eller pigge.
Pighvarrer kaldes nogle steder for rovplader.

Pighvarrefiskeri - Hvordan fanger man pighvarre?

Da pighvarren er en rigtig rovfisk, fanges den som regel også på levende eller døde agnfisk, eller på fiskestykker. En hel levende eller død tobis er en fantastisk agn til pighvarrer, men en halv tobis eller et stykke sild eller hornfisk kan også fungere helt fint. Agnen fiskes som regel på et bundrig, men på lavvandede områder kan det også være effektivt, at fiske agnen lige over bunden under et flåd. Et rig bestående af en kastepirk, 30 cm line og derefter en trekrog kan være det helt rigtige til fiskeri med silde eller hornfiskestrimler. Rigget kastes ud, og trækkes ganske langsomt hen over bunden. Med denne metode får man hurtigt affisket et stort område, men er der sten eller tang på bunden, kan det betyde at man ofte vil få bundbid.
Hvis man fisker med hele døde eller levende tobis, er et rig med vægt i bunden og en eller to linetjavser ovenover det rigtige valg. På hver tjavs bindes en eller to mindre trekroge efter behag, og den hele tobis monteres herpå. Dette rig er velegnet til fiskeri, hvor agnen ikke flyttes aktivt.
Det sker af og til at en pighvar hugger på en pirk eller et blink, men fisker man målrettet efter pighvar, er det bestemt den naturlige agn man skal satse på.

Fiskepladser - Hvor fanges pighvarre?

Pighvarrer kan fanges fra land, steder hvor der er dybt ind under kysten, men også fra moler, havneanlæg og naturligvis fra båd. Kyststrækningerne på hele Djursland er ikke et dårligt bud, hvis man gerne vil fange en pighvar, men den jyske vestkyst kan også kaste en stor rovplade af sig.

Spisefisk - Tilberedning af pighvarre

Pighvarren er en god og jt værdsat spisefisk. Når fisken er renset for indvolde og slim, kan den dampes hel i ovnen, eller man kan vælge at skære fileter af fisken, så man slipper for ben i kødet.
Fladfisk kan være meget tynde omkring gydningen. Et gammelt ordsprog siger at; Når skoven er grøn, er fladfisken skøn. Altså er fladfisken god at spise, når skovens træer er sprunget ud.

Fiskekalender - Hvornår fanges pighvarre?

Pighvarrer fanges som regel ikke ved kysten før april - maj, og fangsterne bliver mere og mere spredte i løbet af august - september.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
00 0 275130 0 0 0

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for pighvarre

4 kg line3,000 kg.
6 kg line2,250 kg.
8 kg line9,500 kg.
10 kg line3,250 kg.
Fluefanget1,600 kg.
Dansk rekord11,200 kg.

Hvad vejer en pighvarre ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Sammenlign billeder af pighvarre med billeder af en anden fiskeart

Vælg en fiskeart på listen:

Pighvarre på andre sprog

Engelsk:turbot
Tysk:Steinbutt
Norsk:piggvar
Svensk:piggvar
Latin:Scophthalmus maximus
I Danmark kendes pighvarre også under navnet:
rovplade.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for pighvarre:

Pighvarre: 30 cm. (I saltvand) (Østersøen og Bælterne)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for pighvarre:

Der findes ingen fredningstider for pighvarre.
Find alle fredningstider for danske fisk her


18 fangster af Pighvarre

Vis flere


Udvalgte fangstrapporter med pighvarre-fangster

Pighvar ved Hvide Sande

På en tur i sommerhuset ved Hvide Sande sammen med Kasper fiskede vi lidt i Vesterhavet. Målet var at få en pighvar på krogen, og efter et par timers fiskeri lykkedes det. Pighvarren var ikke så stor, så den kom ud igen. Den huggede på et stykke sildefilet fisket passivt på et almindeligt fladfiskeforfang.
Senere fiskede vi lidt med et net i Ringkøbing Fjord, hvor vi bl.a. fangede et par smelt, en sjov lille art.
Vis hele fangstrapporten

Pighvar-tur

Denne tur var anden tur efter pighvar. -Jeg har fundet et fint spot nord for Børsmose, hvor folk ikke vælter over hinanden. -Turen var planlagt således at mit fiskeri startede ca. 1 time før højvande og til 2 timer efter højvande. - efter kun få kast var der bud efter min ophængerkrog agnen med hornfiskestrimel.

En fin lille pighvar på ca. 20-25 cm(øjemål) og fik efter et par hurtige billeder friheden igen.
Vis hele fangstrapporten

Endnu en UL-hvar :-)

En rigtig lækker Pighvar af en mere sjov størrelse end de foregående blev besejret via UL-gearet. Makker fik også en i samme kaliber, mens vi begge også fik kortvarigt hilst på hver vores Leps
Pighvaren blev forkælet med hvidvin og kryddersmør og vakte stor glæde som morsdags-middag - sindssygt lækker spisefisk!!!!
Vis hele fangstrapporten

Sløj rovplade-tur til Glatved Strand

I håb om at kunne fange nogle rovplader, tog Gustav og jeg til Glatved Strand på Djursland. Vi startede med at fiske efter tobis med sildeforfang og kastepirk. De første tobis kom hurtigt i spanden - og der var mange af dem... tobis fangsten skulle jo gerne omsættes til pighvarrer eller slethvarrer, men det var ikke så nemt i dag. Det lykkedes mig at fange en lille pighvarrer og Gustav fik også hans første slethvarrer, men ingen af dem var ret store. Ud over tobis og rovplader fik Gustav et par fjæsinger på sildeforfanget... Fiskeriet fortsatte i Grenaa Havn, se rapporten her: http://www.fiskefoto.dk/fangstrapport/fjaesing-ising-skrubbe-slethvarrer-sej-og-sild-fra-grenaa-havn/1344
Vis hele fangstrapporten

Fangstrapport fra Østjylland, Djursland (Havn / mole)

En rimelig artsrig tur på til Djursland med Jeppe hvor jeg fik 7 arter: fjæsing, tobis (tobiskonge), ising, slethvarre, pighvarre, sej og hornfisk. Jeppe fik ikke ising og pighvar, men til gengæld fik han sild og skrubbe. Så i alt fil vi til sammen 9 arter. Generelt var der ikke meget gang i fiskeriet, og der var meget skidt i vandet, så det var svært at fiske effektivt.
Vis hele fangstrapporten
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk