Kendetegn - Sådan kender du pighvarre
Pighvarren er en
fladfisk.
Pighvarren er i
højere grad en
rovfisk end de andre danske
fladfiskearter
skrubbe,
ising,
rødspætte og tunge, og derfor har den også en større mund end disse arter.
Pighvarren har dog den store mund til fælles med en anden dansk
fladfiskeart, nemlig
slethvarren.
Slethvarren og
pighvarren findes ofte de samme steder, men man kan skelne dem fra hinanden, ved at
pighvarren er næsten cirkelformet, hvor
slethvarren er lidt mere langstrakt. Desuden er
slethvarren helt glat på oversiden, hvor
pighvarren har adskillige tydelige torne eller pigge.
Pighvarrer kaldes nogle steder for
rovplader.
Fangstmetoder - Hvordan fanger man pighvarre?
Da
pighvarren er en rigtig
rovfisk, fanges den som regel også på levende eller døde
agnfisk, eller på fiskestykker. En hel levende eller død tobis er en fantastisk agn til
pighvarrer, men en halv tobis eller et stykke
sild eller
hornfisk kan også fungere helt fint. Agnen fiskes som regel på et bundrig, men på
lavvandede områder kan det også være effektivt, at fiske agnen lige over bunden under et
flåd. Et rig bestående af en
kastepirk, 30 cm line og derefter en
trekrog kan være det helt rigtige til fiskeri med
silde eller
hornfiskestrimler. Rigget kastes ud, og trækkes ganske langsomt hen over bunden. Med denne metode får man hurtigt affisket et stort område, men er der sten eller tang på bunden, kan det betyde at man ofte vil få
bundbid.
Hvis man fisker med hele døde eller levende tobis, er et rig med vægt i bunden og en eller to linetjavser ovenover det rigtige valg. På hver tjavs bindes en eller to mindre
trekroge efter behag, og den hele tobis monteres herpå. Dette rig er velegnet til fiskeri, hvor agnen ikke flyttes aktivt.
Det sker af og til at en pighvar hugger på en pirk eller et
blink, men fisker man målrettet efter pighvar, er det bestemt den naturlige agn man skal satse på.
Fiskepladser - Hvor fanges pighvarre?
Pighvarrer kan fanges fra land, steder hvor der er dybt ind under kysten, men også fra moler, havneanlæg og naturligvis fra båd. Kyststrækningerne på hele Djursland er ikke et dårligt bud, hvis man gerne vil fange en pighvar, men den jyske vestkyst kan også kaste en stor
rovplade af sig.
Spisefisk - Tilberedning af pighvarre
Pighvarren er en god og
højt værdsat spisefisk. Når fisken er renset for indvolde og slim, kan den dampes hel i ovnen, eller man kan vælge at skære fileter af fisken, så man slipper for ben i kødet.