Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Knude (Lota lota)

Knude (Lota lota) knudefiskeri, isfiskeri, vinter, ferskvandskvabbe, åleknude
Knude (Lota lota) knudefiskeri, isfiskeri, vinter, ferskvandskvabbe, åleknudeKnude (Lota lota) knudefiskeri, isfiskeri, vinter, ferskvandskvabbe, åleknudeKnude (Lota lota) knudefiskeri, isfiskeri, vinter, ferskvandskvabbe, åleknudeKnude (Lota lota) knudefiskeri, isfiskeri, vinter, ferskvandskvabbe, åleknude
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du knude

Da knuden er en torskefisk, har den en karakteristisk skægtråd på hagen, ligesom den meget kendte skægtråd hos torsk. Farven er grøn-gullig med et mørkt camouflagemønster. Knudens form minder meget om en stor ålekvabbe. Knuden kendes også under navnene ferskvandskvabbe og åleknude.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man knude?

Knuden bruger både følesans og lugtesans, når den søger føde om natten. Derfor kan et bundforfang med spinnerblade med fordel bruges, når der fiskes i strømvand. Forfanget kan agnes med fiskekød eksempelvis i form af skalle- eller sildefilet, men en stor regnorm kan også fungere som agn til knuderne.

I Norge hvor knuden ofte fanges ved isfiskeri, bruges en helt speciel teknik. En stump line på ca. 5 cm. bindes i enden af et stort lakseblink, og i enden af denne line bindes en stor enkeltkrog. Krogen agnes i Norge traditionelt med et stykke heltlingekød, men andet fisk kan også bruges. I den modsatte ende af blinket, sættes et lille blink i springringen, dette blink sørger for at montagen rigtigt kommer til at larme når den fiskes. Begge blink har ingen trekroge monteret, der fiskes altså kun med en stor enkeltkrog, som hænger efter det store blink i en stump line.

Fiskemetoden til knuder er ret simpel. Blinket sænkes til bunden, så det står på den ene ende, og derefter løfter man og sænkes det gentagende gange, så det dunker ned i bunden, og laver en masse larm, det kan knuden godt lide. Efter at man har dunket agnen i bunden et par gange eller 5, holdes en pause på et par sekunder, det er her knuden hugger!
En stiv lille isfiskestang på 50 - 60 cm. er at foretrække til knudefiskeri igennem is, frem for en almindelig spinnestang. Den forholdsvist korte stang gør, at man har god føling med agnen.

Du kan læse en artikel om knudefiskeri i Norge her:
http://www.fiskefoto.dk/fotogalleri-artikel/isfiskeri-paa-mjoesa-i-norge-2011-mjoesa-aborre-helt-knude-mormyska-balancepirk-maddike/47

Fiskepladser - Hvor fanges knude?

Knuden er den eneste torskefisk som lever i ferskvand, og fiskes normalt i søer som fx. Mossø i Jylland og Furesøen på Sjælland. Dog lever knuden også i åer, som fx. Gudenåsystemet, Susåen og Odense Å. Knuden skal fiskes ved bunden.

Spisefisk - Tilberedning af knude

Knuden er en fin spisefisk. Kødet er lyst, og minder en del om torsk.

Fiskekalender - Hvornår fanges knude?

Knuden fanges oftest i vintermånederne hvor den også gyder. Knuden er natteaktiv. I Norge er det meget udbredt at fange knuder ved isfiskeri.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
220 0 0 0 0 0 0 0 0 3

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for knude

4 kg line2,290 kg.
6 kg line4,025 kg.
Dansk rekord4,025 kg.

Knude på andre sprog

Engelsk:burbot
Tysk:Quappe, Rutte
Norsk:lake
Svensk:lake
Latin:Lota lota
I Danmark kendes knude også under navnene:
ferskvandskvabbe og åleknude.
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for knude:

Der findes ingen mindstemål for knude.
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for knude:

Der findes ingen fredningstider for knude.
Find alle fredningstider for danske fisk her


7 fangster af Knude


Kasper Strube Webdesign
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil