Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Flyfishing by Laura
fiskpaakrogen.dk
My Fish Poster

Torsk (Gadus morhua)

Torsk (Gadus morhua) torskefiskeri, blink, pilk, ophænger, blæksprutteforfang, nytårstorsk,
Torsk (Gadus morhua) torskefiskeri, blink, pilk, ophænger, blæksprutteforfang, nytårstorsk, Torsk (Gadus morhua) torskefiskeri, blink, pilk, ophænger, blæksprutteforfang, nytårstorsk, Torsk (Gadus morhua) torskefiskeri, blink, pilk, ophænger, blæksprutteforfang, nytårstorsk, Torsk (Gadus morhua) torskefiskeri, blink, pilk, ophænger, blæksprutteforfang, nytårstorsk,
Sidens indhold i overskrifter

Kendetegn - Sådan kender du torsk

Torsken kendes på dens store hoved og den karakteristiske skægtråd under munden, dog har andre torskefisk også denne skægtråd. Torsken har et plettet mønster, og en smal lys stribe langs siden. Farven kan variere fra grøn - gul og over i brun - rød.

Fangstmetoder - Hvordan fanger man torsk?

Fisker man fra båd, vil man ofte pirkefiske efter torsk. Til pirkefiskeret på store dybder bruges en kraftig pirkestang og et kraftigt hjul. Typisk vil man bruge en multihjul frem for et fastspolehjul. For enden af linen monteres en pirk på 100 - 500 gram, og over pirken monteres nogle ophængere. Ophængerne kan være gummimakker, store fluer eller gummi blæksprutter. Pirken fires til bunden og pirkes op og ned, for at lokke den sultne torsk til hug. Torsk over 10 kilo, såkaldte målere, er ikke ualmindelige på kutterture i Danmark. I stedet for en pirk kan en stor jigg også bruge, og steder hvor der er stor chance for bundbid, kan det være en fordel at bruge et tungt lod i stedet for pirken. Torsken vil ofte hugge på ophængerne frem for pirken, men det kan skifte fra dag til dag, hvad torsken foretrækker!

Til det mere kystnære fiskeri fra havne og moler, vil man benytte en almindelig spinnestang og lettere kastepirke og blink på 20 - 60 gram til torskefiskeriet. Kastepirke og blink i sølv eller kobber er særligt gode til torsk. Over blinket kan monteres en eller flere ophængere, enten i form af en enkelt flue, eller et silde- eller makrelforfang.

Bundmedefiskeri med sandorm, børsteorm, rejer eller fiskestrimler kan også give torsk, dog er det som regel ikke så effektivt som spinnefiskeriet.

Fiskepladser - Hvor fanges torsk?

Mange vil nok forbinde torskefiskeri med fiskeri fra en båd på Det Gule Rev, Storebælt, Langelandsbæltet eller i Øresund. Fiskeriet fra båd kan da også være utroligt effektivt, især hvis man kender til de helt rigtige fiskepladser. Mange steder i Danmark kan man betale sig til en fisketur med en kutter, som primært drejer sig om torskefiskeri. Turene kan vare fra et par timer, og helt op til flere dage. På disse ture fisker man ofte over koraler, sten eller vrag.

Torsk kan dog også fanges ved de danske kyster. Som regel er kysttorskene ikke så store, men man kan dog være heldig at fange fisk op til et par kilo og i nogle tilfælde endnu større fisk. Torsk fanges som regel ikke på helt lavt vand, så det er en fordel at fiske fra havne, moler eller nær en sejlrende. Ved større havne som fx Århus Havn eller København Havn kan der være godt torskefiskeri.

Spisefisk - Tilberedning af torsk

Torsk er en god og jt værdsat spisefisk. Mindre torsk er gode til stegning og kaldes derfor stegetorsk. Større torsk fra et par kilo og opad kan koges, eller bruges til fiskefrikadeller. I Danmark er der tradition for at man spiser kogt torsk nytårsaften, mange tager på havet for at fange nytårstorsken i månederne op til nytår. Torsk spises traditionelt med sennepssovs og kogte kartofler.

Torsken er nem at filetere, fremgangsmåden er den samme som ved filetering af sej, se guiden her:
http://fiskefoto.dk/fotogalleri-artikel/guide-til-filetering-af-sej-moerksej-fjaesing-aborre-havoerred-rengbueoerred-makrel/57

Fiskekalender - Hvornår fanges torsk?

Fiskeriet efter kysttorsk er ofte godt tidlig morgen og om aftenen.
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
480 11131827139831

Danmarksrekord - De officielle danske rekorder for torsk

2 kg line3,378 kg.
4 kg line15,800 kg.
6 kg line20,000 kg.
8 kg line20,900 kg.
10 kg line23,400 kg.
Dansk rekord36,250 kg.

Hvad vejer en torsk ud fra dens længde?


Find svaret med denne funktion

Torsk på andre sprog

Engelsk:cod
Tysk:Dorsch
Norsk:torsk
Svensk:torsk
Latin:Gadus morhua
Find de udenlandske navne på andre arter her

Mindstemål for torsk:

Torsk: 30 cm. (I saltvand) (Skagerrak/Kattegat)
Torsk: 35 cm. (I saltvand) (Nordsøen, herunder Limfjorden og Ringkøbing Fjord)
Torsk: 35 cm. (I saltvand) (Østersøen og Bælterne)
Find alle mindstemål for danske fisk her

Fredningstider for torsk:

Der findes ingen fredningstider for torsk.
Find alle fredningstider for danske fisk her


117 fangster af Torsk

Vis flere

Kasper Strube Webdesign
Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Fiskegrej og havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
Fluekastekurser og guidede ture til Varde Å og Skjern Å
Spændende fiskegrej til en god pris!
Få din helt egen fiskeplakat!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk

Find profil