Kendetegn - Sådan kender du torsk
Torsken kendes på dens store hoved og den karakteristiske skægtråd under munden, dog har andre
torskefisk også denne skægtråd.
Torsken har et plettet mønster, og en smal lys stribe langs siden. Farven kan variere fra grøn - gul og over i brun - rød.
Fangstmetoder - Hvordan fanger man torsk?
Fisker man fra båd, vil man ofte pirkefiske efter
torsk. Til pirkefiskeret på store dybder bruges en kraftig pirkestang og et kraftigt hjul. Typisk vil man bruge en
multihjul frem for et fastspolehjul. For enden af linen monteres en pirk på 100 - 500 gram, og over pirken monteres nogle ophængere. Ophængerne kan være gummimakker, store
fluer eller gummi blæksprutter. Pirken fires til bunden og pirkes op og ned, for at lokke den sultne
torsk til hug.
Torsk over 10 kilo, såkaldte
målere, er ikke ualmindelige på kutterture i Danmark. I stedet for en pirk kan en stor jigg også bruge, og steder hvor der er stor chance for
bundbid, kan det være en fordel at bruge et tungt lod i stedet for pirken.
Torsken vil ofte hugge på ophængerne frem for pirken, men det kan skifte fra dag til dag, hvad
torsken foretrækker!
Til det mere kystnære fiskeri fra havne og moler, vil man benytte en almindelig spinnestang og lettere
kastepirke og
blink på 20 - 60 gram til
torskefiskeriet.
Kastepirke og
blink i sølv eller kobber er særligt gode til
torsk. Over
blinket kan monteres en eller flere ophængere, enten i form af en enkelt
flue, eller et
silde- eller
makrelforfang.
Bundmedefiskeri med
sandorm,
børsteorm, rejer eller fiskestrimler kan også give
torsk, dog er det som regel ikke så effektivt som spinnefiskeriet.
Fiskepladser - Hvor fanges torsk?
Mange vil nok forbinde
torskefiskeri med fiskeri fra en båd på Det Gule Rev, Storebælt, Langelandsbæltet eller i Øresund. Fiskeriet fra båd kan da også være utroligt effektivt, især hvis man kender til de helt rigtige fiskepladser. Mange steder i Danmark kan man betale sig til en fisketur med en kutter, som primært drejer sig om
torskefiskeri. Turene kan vare fra et par timer, og helt op til flere dage. På disse ture fisker man ofte over koraler, sten eller vrag.
Torsk kan dog også fanges ved de danske kyster. Som regel er kysttorskene ikke så store, men man kan dog være heldig at fange fisk op til et par kilo og i nogle tilfælde endnu større fisk.
Torsk fanges som regel ikke på helt lavt vand, så det er en fordel at fiske fra havne, moler eller nær en sejlrende. Ved større havne som fx Århus Havn eller København Havn kan der være godt
torskefiskeri.
Spisefisk - Tilberedning af torsk
Torsk er en god og
højt værdsat spisefisk. Mindre
torsk er gode til stegning og kaldes derfor
stegetorsk. Større
torsk fra et par kilo og opad kan koges, eller bruges til fiskefrikadeller. I Danmark er der tradition for at man spiser kogt
torsk nytårsaften, mange tager på havet for at fange
nytårstorsken i månederne op til nytår.
Torsk spises traditionelt med sennepssovs og kogte kartofler.
Torsken er nem at filetere, fremgangsmåden er den samme som ved filetering af sej, se guiden her:
http://fiskefoto.dk/fotogalleri-artikel/guide-til-filetering-af-sej-moerksej-fjaesing-aborre-havoerred-rengbueoerred-makrel/57